Om te zorgen voor het welzijn van 3 leeuwen en 2 beren van de onlangs verlaten Armeense Gyumri dierentuin heeft een groep internationale dierenwelzijnsorganisaties de handen ineengeslagen. Er is inmiddels een fonds opgericht met duizenden euro’s. De beren zijn vanwege hun slechte gezondheid uit voorzorg naar een tijdelijke opvang gebracht in de Armeense Yerevan dierentuin.

Armeense dierentuin
Samenwerking | Foto: via International Animal Rescue

Een groep van internationale dierenartsen bekommert zich in Yerevan om het welzijn van de beren. Eén van de beren, het mannetje, zou nog niet fit genoeg zijn om verder te reizen, nadat hij enkele weken geleden was ingestort. Het lot van de achtergelaten leeuwen en beren uit de vervallen dierentuin werd onder meer nieuws dankzij International Animal Rescue (IAR), waardoor er wereldwijd aandacht kwam voor de verlaten dieren.

Toeval
De ‘coalitie’ bestaat uit onder meer uit het Worldwide Veterinary Service team (WVS), de Born Free Foundation, International Animal Rescue en anderen, die met technische, praktische en financiële hulp proberen om de dieren van goede zorg te voorzien. Het team van de VWS was bij toeval in Armenië, omdat ze al betrokken waren bij een project rond zwerfhonden. Dankzij hun zorg wordt het welzijn van de dierentuindieren in de gaten gehouden, in samenwerking met lokale organisaties en overheden.

Gewerkt wordt aan een geschikte tussentijdse opvang in Yerevan, waarvoor een locatie gevonden is. Het is de bedoeling dat de dieren daar langzaam kunnen herstellen. Alles is erop gericht om het leed van de dieren zo snel mogelijk te verzachten. Op den duur is het de bedoeling dat de dieren definitief uitgeplaatst worden naar meer natuurlijke opvangcentra.

Help
Om een bijdrage te leveren aan de kosten van levensonderhoud voor een periode van zes maanden tot een jaar, medische verzorging en transporten vragen de hulpverleners om een financiële bijdrage van het publiek. Alan Knight, hoofd van IAR:

“Het is een enorme opluchting dat er een einde in zicht is voor het lijden van deze arme dieren. We zijn het publiek ontzettend dankbaar dat ze achter onze actie zijn gaan staan, net als het team van VWS, waardoor er zo snel medische noodhulp ter plekke was.”

Een aantal organisaties, waaronder Stichting Leeuw uit Anna Paulowna, heeft inmiddels aangeboden om voor definitieve opvang te zorgen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel