Eventjes was de Mediterraanse zeeschildpad Terri de oogappel van het Verenigd Koninkrijk. Op 10 januari werd deze loggerhead, of onechte karetschildpad, aangespoeld gevonden op een strand van het eiland Jersey. Dankzij de zanger van hardrockband Iron Maiden kon Terri terug naar warmere oorden.

Iron Maiden
Terri | Foto: screenshot video ITV News

Vermoedelijk is de 25 kilo zware jonge zeeschildpad door een storm de weg kwijtgeraakt, want rond deze tijd van het jaar hoort ze zich te warmen in het zonnetje van de Canarische eilanden.

Aanvankelijk vreesden de verzorgers van het New Era Veterinary Hospital op Jersey voor het leven van Terri. Het water van het Kanaal is in de winter veel te koud en toen ze gevonden werd was de schildpad dan ook ernstig onderkoeld. Eén van de artsen omschreef Terri als ‘meer dood dan levend’.

Privéjet
Maar Terri blijkt een taaie, ze heeft het overleefd en is gered. Omdat er voor de schildpad een opvang is gevonden op Gran Canaria werd er een fundraising gehouden om het dier per duur transport over te vliegen. Dat was het moment dat zanger Bruce Dickinson van hardrockband Iron Maiden te hulp sprong met zijn eigen privévliegtuig. De naam van deze hardrockband is al jaren gekoppeld aan een luchtvaartmaatschappij op Guernsey, omdat de zanger de eigenaar is.

Iron Maiden
Iron Maiden on Tour | Foto: Henrique Pinto/Flickr

Nadat Terri was overgevlogen en ze zich weer kon warmen aan de zon ging het zienderogen beter met haar. Een cartoonist maakte daarop het onderstaande dankfilmpje:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel