Schokkende beelden van uitgehongerde dieren in een dierentuin in Gyumri, Armenië. De eigenaar  van de dieren is met de noorderzon vertrokken en heeft de dieren aan hun lot overgelaten. De leeuwen en beren leven nu van restjes vlees van een slachthuis. Er zou al twee jaar geen betalende bezoeker meer in de dierentuin zijn geweest. Er lijkt gelukkig opvang geregeld te worden, mogelijk zelfs in Nederland.

In de kleine dierentuin leven twee beren, drie leeuwen en twee cavia’s. Uit wanhoop bonken de dieren met hun koppen tegen de tralies van hun veel te kleine verblijven.

De eigenaar van de dieren is een Armeense miljonair die de dieren kocht om als entertainment te dienen voor zijn vrienden. Daarbij organiseerde hij feestjes met een jungle thema waar de dieren voor werden gebruikt. De miljonair is verdwenen en de dieren worden nu in leven gehouden door Hovhamnes en Alvina Madoyan.

Het koppel ontdekte de achtergelaten dieren op een dag en probeert sindsdien zo goed en kwaad als het kan, voor ze te zorgen. Zo voeren ze de dieren elke dag met restjes vlees uit het slachthuis en planten die ze plukken in het bos.

“We hoorden de dieren in de verte janken. We kunnen het niet aan om ze zo te zien lijden. Vijf maanden gelden zijn we verhuisd om dichterbij de dieren te kunnen zijn en zijn elke dag met ze in de weer, maar we hebben niet genoeg geld en ervaring om echt goed voor de dieren te zorgen”,  aldus Hovhamnes.

Hovhamnes en Alvina Madoyan hebben melding van de situatie gemaakt bij de lokale autoriteiten maar die willen geen verantwoordelijkheid nemen voor de dieren en hun welzijn. Af en toe komt er een dierenarts om de dieren te onderzoeken en even buiten hun kooi te laten maar geld om de dieren een echt goed onderkomen te geven heeft niemand.

Daarom heeft een aantal organisaties, waaronder Stichting Leeuw uit Anna Paulowna, zich ingezet om opvang voor de dieren te regelen. Stichting Leeuw liet aan PiepVandaag weten:

“We gaan niet touwtrekken, maar ze zijn hier welkom.”

Bekijk hieronder een video met de leeuwen in de Armeense dierentuin:

Bron: Metronieuws.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.