In het Duitse Dortmund vindt dit jaar de grootste trofeejachtbeurs plaatst van de Europese Unie. Meer dan 80 verschillende deelnemers uit landen zoals Spanje, Canada, Argentinië, Namibië en Zuid-Afrika nemen deel aan het evenement. Op de beurs worden reizen voor de trofeejacht aangeboden die tussen de honderden en tienduizenden euro’s kosten. Deze reizen hebben als doel om op bedreigde soorten zoals olifanten, grote katachtigen, neushoorn en ijsberen te jagen.

Trofeejacht
Foto: publiek domein

Dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International roept samen met 30 andere organisaties het stadsbestuur van Dortmund op om komende trofeejachtbeurzen te stoppen. Al jaren probeert Humane Society aandacht te vragen voor de gevolgen van de trofeejachtbeurs voor de vraag naar de producten van wilde dieren zoals ivoor. Sylvie Kremerskothen Gleason, directeur van Human Society International in Duitsland, legt uit dat de trofeejacht een extra gevaar vormt voor het voortbestaan van bedreigde diersoorten die vaak al zwaar onder druk staan. Zij zegt:

“Het is onaanvaardbaar dat in 2023 nog steeds legaal reizen van jachttrofeeën verkocht worden waar voor de lol op beschermde diersoorten wordt geschoten.”

Trofeejacht

Tussen 2014 en 2020 werden er ongeveer 5.409 “trofeeën” van internationaal beschermde soorten naar Duitsland ingevoerd, waaronder 194 luipaarden, 208 bruine beren, 166 nijlpaarden, 229 olifanten, 138 leeuwen, negen ijsberen en twee zwarte neushoorns. Volgens Humane Society International is het daarom hoog tijd dat hier stelling tegen genomen wordt. Dit kan alleen als de industrie en de regeringen, van stadsbesturen tot internationale instanties, de trofeejacht niet meer steunen.

Trofeejagers doden grootste olifant in Botswana

Veel andere dierenorganisaties laten ook weten tegen de trofeejacht te zijn. Zo doet Dr. Jane Goodall, oprichtster van het Jane Goodall Instituut en VN-vredesambassadeur, ook een beroep op de verantwoordelijken:

“Het feit dat de jacht op trofeeën van zeldzame en bedreigde diersoorten nog steeds legaal is, is absoluut schokkend! Stop alstublieft de verkoop van georganiseerde jachttrofeeën in het kader van de jachtbeurs in Dortmund.”

Vorm van vermaak

De jacht op trofeeën is een vorm van “vermaak” dat vaak wordt geassocieerd met rijkdom en status. Naast het doden van dieren brengt het ernstige schade toe aan de natuur. Helaas worden in Afrika jaarlijks meer dan 120.000 grote diersoorten gedood door jagers. De Europese Unie is na de Verenigde Staten de grootste importeur van jachttrofeeën. Binnen de EU is Duitsland verreweg de grootste importeur.

Diervriendelijke toekomst

De jacht op trofeeën ondermijnt internationale inspanningen om bedreigde soorten te beschermen en stimuleert daarnaast de wereldwijde vraag naar dierlijke producten. Het is ook maar de vraag hoe ethisch de activiteiten zijn. Veel overheden en bedrijven ondernemen momenteel al acties om hun betrokkenheid bij deze industrie te beëindigen. Enkele van ’s werelds grootste reisaanbieders, zoals Booking.com, TripAdvisor en Expedia Group, hebben bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse regering opgeroepen om een einde te maken aan de trofeejacht en zich te richten op een diervriendelijke toekomst.

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer