1 februari markeert het einde van de hazenjacht in Spanje. Het is  ook het begin van een onzekere toekomst voor veel jachthonden. Ze worden dan massaal gedumpt en/of gedood wanneer ze niet langer geschikt zijn voor de jacht. Het gaat om zo’n 50.000 hazewindhonden (galgo’s), podenco’s en andere honden. Spaanse wetgeving beschermt deze honden nauwelijks. Daarnaast zijn jachthonden zelfs verwijderd uit het wetsvoorstel voor een nieuwe nationale dierenwelzijnswet na druk van de jachtsector.

50.000 jachthonden
Wereld Galgo Dag: onzekere toekomst voor 50.000 jachthonden in Spanje | Foto: CAS Internatonal & AnimaNaturalis

Voor CAS International – een Nederlandse organisatie die lobbyt voor de verbetering van het welzijn van jachthonden – heeft Wereld Galgo Dag een extra rouwrandje dit jaar: Spanje staat op het punt om te stemmen voor de eerste nationale dierenbeschermingswet en jachthonden vallen buiten de boot. Het is een opmerkelijke situatie: de regeringspartijen PSOE en Unidas Podemos presenteerden samen deze wet aan de ministerraad, die deze vervolgens goedkeurde. De jachtsector dreigde vervolgens dat de socialisten vanwege deze zet de deelstaatsverkiezingen in plattenlandsgebieden zouden verliezen. Jagers framen het wetsvoorstel als een aanval op het plattenlandsleven in Spanje. En die dreiging werd realiteit bij de laatste verkiezingen van Andalusië: de socialisten verloren dramatisch. Hierna schrapte de PSOE met steun van oppositiepartijen de jachthonden uit het wetsvoorstel.

podenco's
Podenco | Foto: publiek domein

Maite van Gerwen, directeur van CAS International:

“Voor de jachthonden is het een drama dat zij buiten de nieuwe dierenwelzijnswet vallen, omdat op die manier het dumpen, mishandelen en doden van deze honden gewoon onbestraft blijft in Spanje.”

50.000 jachthonden afgedankt

De stemming op het wetsvoorstel vindt plaats in februari. Precies in de maand dat Spaanse jachthonden massaal worden afgedankt. Jagers ontdoen zich dan massaal van hun honden. Ze worden overreden, opgehangen aan bomen, in putten gegooid; de fortuinlijke honden worden in de steek gelaten en komen terecht in de opvangcentra. Daarnaast stromen opvangcentra vol met in de steek gelaten honden. Een klein deel van de jagers brengt zelf hun jachthonden naar het asiel.

CAS maakt zich zorgen over het schrappen van jachthonden uit het wetsvoorstel. Bovendien deed CAS samen met de Spaanse organisatie AnimaNaturalis onderzoek naar het welzijn van deze honden. In 2022 onderzochten ze de hondenkennels bij jagers op 29 verschillende locaties. Daarnaast troffen ze jachthonden aan die in hun eigen uitwerpselen zaten en afhankelijk waren van vervuild water in hun drinkbakken. Bovendien concludeerden de dierenartsen die aan het onderzoek meededen dat de honden gedrag vertoonden dat het gevolg is van langdurige gevangenschap. Ook werden dieren door kettingen in hun beweging beperkt en vertoonden zij tekenen van slechte gezondheid zoals kreupelheid. Bekijk hieronder beelden van het onderzoek naar de kennels.

Daarnaast belemmert de jacht de ontwikkeling van plattenlandsgebieden voor recreatie of toerisme: 87 procent van het Spaanse grondgebied is jachtgebied. Vorig jaar stierven 15 mensen en raakten 47 gewond tijdens jachtactiviteiten. In januari viel er een slachtoffer: een 87-jarig man die een boswandeling maakte.

Massaprotesten 5 februari

Aanstaande zondag 5 februari wordt massaal in Spanje geprotesteerd tegen het in de steek laten en/of doden van jachthonden. CAS zal dan deelnemen in meerdere Spaanse steden. Het protest wordt georganiseerd door het Spaanse platform NAC. No A la Caza, in 45 Spaanse steden. Bovendien wordt er buiten Spanje in 18 Europese steden geprotesteerd, waaronder in Den Haag.

jachthonden
Foto: CAS International/AnimaNaturalis

‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’

De galgoproblematiek wordt zichtbaar gemaakt in de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ van Animals Today (voorheen PiepVandaag). Voor het maken van de documentaire reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefania Pampin Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions.

Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ hieronder:

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer