De Koninklijke Hondenbescherming heeft, op basis van berichten die zij ontving van ongeruste hondenliefhebbers, een dringend verzoek bij Facebook neergelegd beter te monitoren op de verkoop van puppy’s via Facebook.

puppy's
Foto: publiek domein

De Hondenbescherming is geschrokken over de hoeveelheid puppy’s die op Facebook ter verkoop wordt aangeboden. Het zorgt ervoor dat mensen in een impuls een hond aangeschaffen. Daarbij laten mensen zich leiden door een foto en een kort begeleidend tekstje, zonder zich te realiseren wat het houden van een hond allemaal inhoudt. Vaak eindigt de aanschaf van een hond op deze manier vaak als een grote teleurstelling en wordt er afstand van het dier gedaan. Jaarlijks komen meer dan 12.000 honden in het asiel terecht omdat het baasje ze vaak niet meer kan of wil houden.

De kans dat de honden die op Facebook worden aangeboden gefokt zijn door niet bonafide handelaren is aanzienlijk volgens de hondenbescherming. Tienduizenden pups per jaar worden zonder registratie verhandeld. Het merendeel van deze dieren is vermoedelijk afkomstig uit de illegale handel. Deze honden zijn vaak ziek en blijven hun leven lang agressief en/of angstig.

Facebook heeft in haar beleidsverklaring staan dat de verkoop van dieren via Facebook verboden is. Het probleem lijkt echter dat hier niet op gehandhaafd wordt. De hondenbescherming roept Facebook op de daad bij het woord te voegen en de verkoop van honden te stoppen en de pagina’s die hier voor aangemaakt zijn uit de lucht te halen.

De Koninklijke Hondenbescherming:

“De verkoop van puppies via Facebook moet stoppen. Het leidt onder meer tot het impulsief aanschaffen van honden, waarvan uiteindelijk de hond de dupe wordt”.

Bron: LICG ©PiepVandaag.nl