Zoals aangekondigd heeft de gemeente West Maas en Waal besloten om te handhaven tegen Bert’s Animal Verhuur in Appeltern. De straat is afgezet, want er worden illegale bouwwerken verwijderd die in strijd zijn met het bestemmingsplan, zo meldt een ooggetuige aan AnimalsToday. Ook werd een personenauto in beslag genomen.

Illegale bouwwerken worden verwijderd bij Bert's Animal Verhuur
Illegale bouwwerken worden verwijderd bij Bert’s Animal Verhuur – 31 01 2023 | Foto: ©House of Animals

Op 19 december 2019 besloot de rechter dat de activiteiten van Bert’s Animal Verhuur moesten stoppen en dat de gemeente West Maas en Waal terecht inmiddels ruim een ton aan dwangsommen had opgelegd. De activiteiten van Bert’s Animal Verhuur gingen echter gewoon door, met recent nog de verhuur van levende kerststallen, mobiele kinderboerderij en andere dieren. Dit, terwijl er aangetoond sprake was en is van ernstige misstanden bij het dierenverhuurbedrijf.
.

Kadavers en uitgehongerde dieren bij Bert’s Animal Verhuur

.
House of Animals houdt de activiteiten van Bert’s Animal Verhuur al jaren nauwlettend in de gaten en heeft zich ten doel gesteld het dierenverhuurbedrijf gesloten te krijgen. In 2019 luidde de uitspraak van de rechter:

“Volgens de rechter heeft verweerder terecht besloten dat de verhuuractiviteiten moeten worden gestaakt. Het bedrijf heeft onvoldoende meegewerkt aan een wijziging van het bestemmingsplan. Op korte termijn is geen medewerking van verweerder te verwachten aan een wijziging van het bestemmingsplan. Verweerder heeft de belangen van de omwonenden en het algemeen belang zwaarder mogen laten wegen dan het belang van het bedrijf. De rechter heeft het verzoek om schorsing afgewezen.”

.

Illegale bouwwerken worden verwijderd bij Bert's Animal Verhuur
De straat is afgezet bij Bert’s Animal Verhuur – 31 01 2023 | Foto: ©House of Animals

In Nederland kan iemand nog heel lang doorgaan met activiteiten die een rechter heeft verboden, maar vandaag kwam lonkt het naderende einde van Bert’s Animal Verhuur. Er zijn door hem illegale bouwwerken geplaatst die verwijderd worden. Een ooggetuige meldt dinsdagochtend aan AnimalsToday:

“Straat bij Bert is volledig afgezet, volop politie en omgevingsdienst aanwezig, de illegale bouwwerken worden vandaag verwijderd!”

.

Illegale bouwwerken worden verwijderd bij Bert's Animal Verhuur
Illegale bouwwerken worden verwijderd bij Bert’s Animal Verhuur 31 01 2023 | Foto: ©House of Animals

Er is ook een personenauto in beslag genomen, waarvoor de reden niet bekend is, maar wellicht wegens het niet betalen van de vele dwangsommen die tegen Bert’s Animal Verhuur lopen.

Illegale bouwwerken worden verwijderd bij Bert's Animal Verhuur en inbeslagname auto
Inbeslagname auto bij Bert’s Animal Verhuur -31 01 2023 | Foto: ©House of Animals

Het gerucht gaat dat er twee soorten illegale bebouwing op het terrein staan; wel en niet voor dieren bestemd. Datzelfde gerucht fluistert dat alleen de illegale bouwwerken weggehaald worden die niet voor dieren bestemd zijn. Dit baart Karen Soeters van House of Animals zorgen, want waarom handhaaf je niet in één keer goed?

“Het begint er in Nederland op te lijken dat handhaving niets voorstelt zodra er levende have in het spel is, omdat er geen fatsoenlijke ‘opslag’ is voor de dieren. Er vindt aangetoond ernstige schending plaats van het dierenwelzijn en als een rechter iets oplegt kent Bert geen nee. Dus wanneer er vandaag alleen illegale gebouwen voor mensen weggehaald worden en die met de dieren blijven achter, dan danken we onze handhavers voor de volgende deceptie. Maar we zullen het zien, later vandaag of deze week. Bert’s Animal Verhuur sluit de poorten, daar gaan we voor bij House of Animals.”

.

Illegale bouwwerken worden verwijderd bij Bert's Animal Verhuur
Worden alle illegale bouwwerken verwijderd bij Bert’s Animal Verhuur? | Foto: ©House of Animals

.

©AnimalsToday.nl BVR