Het lijkt erop dat wetgeving in de Verenigde Staten de goede kant op gaat als het gaat om diervriendelijkheid. President Joe Biden ondertekende recent drie belangrijke en langverwachte wetsvoorstellen, en ook op lokaal niveau worden ingrijpende maatregelen genomen die het dierenwelzijn moeten bevorderen.

Amerikaanse wetgeving
Amerikaanse wetgeving wordt diervriendelijker| Foto: publiek domein

De afgelopen maanden zijn er flink wat maatregelen voorbereid en afgekondigd. Zo ondertekende Joe Biden eind december drie wetsvoorstellen met diverse verboden: het houden en fokken van tijgerwelpjes, de handel in haaienvinnen, en het uitvoeren van bepaalde dierproeven in de ontwikkeling van medicijnen. Op dat gebied was ook nieuws uit New York. Het is inmiddels de tiende staat met een verbod op de verkoop van op dieren geteste cosmetica. Men verwacht dat vijf staten dit goede voorbeeld op korte termijn zullen volgen.

#GNvdD: New York verbiedt op dieren geteste cosmetica

Wilde en exotische dieren

En daarmee houdt het niet op. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw werkt aan een inventarisatie voor regelgeving die de omgang van mensen met wilde en exotische dieren in gevangenschap moet verbeteren. Daartoe wordt in kaart gebracht wat passende maatregelen per diersoort zouden moeten zijn. Denk aan beren en orka’s, maar ook aan zogeheten ‘pocket pets’ zoals suikereekhoorns. Het ministerie vraagt input van het publiek over vragen van veiligheid. Ook over hoe de overheid moet reageren op incidenten als ontsnapping of ongelukken. En tot slot over wat ‘voldoende ervaring en kennis’ betekent voor het houden van wilde en exotische dieren.

Het initiatief heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er tussen 2019 en 2021 maar liefst 119 incidenten werden geteld van ongelukken tussen mens en dier. Hierbij vielen bij ruim 12 procent van de gevallen gewonden en zelfs doden. Ook andere factoren spelen mee om het onderwerp op de agenda te krijgen. Zo wordt de nieuwe wetgeving het ‘Tiger King Verbod 2.0’ genoemd, naar de populaire Netflix-docu Tiger King uit 2020.

#GNvdD: Eigenaar Tiger King Zoo mag nooit meer dieren tonen

Reservaten in Alaska

Een ander voorstel onder revisie komt van de Alaska parkdienst en richt zich op de veiligheid en gezondheid van dieren in de uitgestrekte reservaten in die staat. Het gebruik van verwerkt voedsel als donuts, hondenvoer en spekvet om beren te lokken is niet langer toegestaan. Ook zijn sommige andere controversiële jachtpraktijken verboden: het schieten van kariboe’s terwijl ze zwemmen, de jacht op wolven en coyotes (met jongen) tijdens het holenseizoen en het gebruik van honden om zwarte beren te vangen.

Deze kwalijke jachtmethoden waren eerder al verboden, maar werden door Trump ‘in ere’ hersteld. Dit ging in tegen de wens van grote groepen mensen die de dieren wilden beschermen. Dat beren verwerkt voedsel eten is niet alleen slecht voor hun gezondheid, het veroorzaakt ook gevaarlijke situaties als ze vuilnisbakken of keukens plunderen – of aasvoorraden van jagers – waarbij de beer de grootste kans loopt de confrontatie niet te overleven.

Trump-administratie versoepelt jachtmethodes in Alaska

Verbod op nieuw bont

Eerder dit jaar werd Californië de eerste en enige staat tot nu toe waar de productie en verkoop van nieuw bont illegaal verklaard is. Oud bont mag nog wel verkocht worden. Verder zijn er een paar religieuze uitzonderingen. Maar dierenwelzijnsorganisaties zijn optimistisch en zien in het verbod een voorbode van meer soortgelijke regelgeving. Niet zonder reden, want vier staten overwegen nog dit jaar een dergelijk verbod af te kondigen. En op lokaal niveau werken steden in Michigan, Colorado, Florida en Massachusetts aan lokale verordeningen die bont verbieden. Washington D.C. behandelde in december een wetsvoorstel, waarbij het risico van zoönosen door nertsen in het debat als reden voor een verbod werd genoemd.

Tot slot

Anne Sterling van de Humane Society of the United States verklaart de toegenomen diervriendelijkheid van wetgeving als volgt:

“Mensen houden van dieren, en nu gebruiken ze steeds meer de macht die ze hebben om hun stem te laten horen in het politieke proces.”

Wat de reden ook is, het zijn stappen die dieren kunnen helpen, mits er op gehandhaafd wordt.

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée