Vanaf deze maand is cosmetica die is getest op dieren in de staat New York (VS) niet langer toegestaan, zowel de productie als de verkoop. Daarmee wordt dit de 10de staat waarin dit verbod zal gelden. Een voorbeeld voor anderen om te stoppen met deze wrede praktijk.

New York verbiedt op dieren geteste cosmetica
New York verbiedt op dieren geteste cosmetica | Foto: publiek domein

Er wordt al decennia lang op dieren getest voor cosmetische redenen, met name knaagdieren. Zij krijgen pijnlijke vloeistoffen toegediend ten behoeve van producten zoals shampoo, aftershave of mascara. Pijnstilling wordt nauwelijks gegeven en de dieren worden meestal gedood aan het eind van de experimenten.

Vroeger werden er in Nederland zo’n 50.000 dierproeven per jaar gedaan. Daar kwam gelukkig in 2013 een einde aan door de Europese cosmeticawet. Helaas bleek deze niet geheel waterdicht. Door een maas in de wet eisen autoriteiten nog altijd dierproeven voor ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt.
.

Honderden cosmeticaproducten in EU bevatten op dieren geteste ingrediënten

Verbod New York op dieren geteste cosmetica

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, heeft op 15 december 2022 de New York Cruelty Free Cosmetics Act ondertekend, waardoor het verbod vanaf 1 januari 2023 in werking is getreden. Brian Shapiro, directeur van de Humane Society of the United States in New York:

“Met de ondertekening van deze wetgeving door gouverneur Hochul erkent de staat New York officieel dat het testen van cosmetica op dieren tot het verleden moet behoren en sluit zich aan bij het groeiende aantal staten en bedrijven dat oproept tot het stopzetten van deze experimenten.”

Volgens Shapiro is er geen excuus om op dieren te blijven testen, nu er een toenemend aantal proefdiervrije methoden beschikbaar is. De niet-dierlijke technologieën zijn vaak ook nog eens sneller, goedkoper en betrouwbaarder. Er is dus geen enkele reden om de dierproeven voort te zetten.
.

Astma-op-een-chip maakt einde aan dierproeven met cavia’s

.
Als het Congres de federale Humane Cosmetics Act aanneemt kan het uitvoeren van dierproeven beëindigd worden in de gehele Verenigde Staten. Hierin staat dat voor elke overtreding een geldboete opgelegd wordt van 10.000 dollar en dat elk dier waarop getest wordt daarbij als apart vergrijp wordt gezien. Voor nu geldt er al wetgeving tegen op dieren geteste cosmetica in Californië, Hawaii, Illinois, Louisiana, Maine, Maryland, Nevada, New Jersey, Virginia en vanaf deze maand dus ook New York. Een stap in de goede richting!

Bronnen:

#GNvdD: Louisiana verbiedt op dieren geteste cosmetica

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap