Naar verwachting is over een jaar het eerste prototype klaar van een nieuwe techniek die een einde kan maken aan dierproeven met cavia’s voor astmaonderzoek. Astma-op-een-chip is een veelbelovend begin van gloednieuwe onderzoeksmethoden, die gaan zorgen voor een ware revolutie in de medische wereld.

Astma-op-een-chip maakt einde aan astmaonderzoek met cavia's
Astma-op-een-chip maakt einde aan astmaonderzoek met cavia’s | Foto: publiek domein

De cavia wordt steeds vaker als proefdier gebruikt. In de afgelopen jaren is het aantal proeven op het knaagdier bijna verviervoudigd: jaarlijks worden er nu meer dan 11.000 onderzoeken op cavia’s gedaan. Ruim 98 procent van deze onderzoeken eindigen in de dood van het dier.

Cavia’s opzettelijk benauwd gemaakt

Omdat cavia’s net als mensen benauwd kunnen worden, zijn ze een veel gebruikt proefdier in astma-onderzoek. Maar om astma te voorkomen of te genezen, is het belangrijk dat bekend is hoe benauwdheid ontstaat. En juist dat is bij de cavia onbekend: men weet niet waarom het knaagdier benauwd wordt.

In dierproeven worden cavia’s daarom opzettelijk benauwd gemaakt: ze krijgen een pijnlijke, elektrische prikkel toegediend, waardoor hun luchtwegen verkrampen en ze plotseling adem tekortkomen. Iets waar bij benauwde mensen geen sprake van is: mensen worden namelijk benauwd door een allergische reactie op bijvoorbeeld huisdieren of stoffen in de lucht.

Foto: publiek domein

Astma-op-een-chip

Dierproeven zeggen vaak niets over hoe hetzelfde onderzoek zou verlopen als er mensen voor waren gebruikt. Mensen zijn nou eenmaal geen cavia’s, beagles of resusapen. Om astma te behandelen en om cavia’s uit deze vreselijke onderzoeken te halen, moet verder gekeken worden dan de dierproef. En dat is wat Reinoud Gosens doet als adjunct hoogleraar farmacologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verwacht over een jaar een eerste versie van astma-op-een-chip te hebben ontwikkeld, een combinatie van menselijk weefsel in combinatie met hoogwaardige elektronica en computertechnologie:
.


.
Astma-op-een-chip is het begin van de revolutie die organ on chip, of organoïden wordt genoemd, waarbij organen als longen of de lever worden nagebootst met behulp van echt menselijk weefsel, elektronica en computertechnologie. Allerlei scenario’s kunnen hiermee worden gesimuleerd, waarbij de uitkomsten veel dichterbij de realiteit zullen liggen dan wanneer er een cavia of welk dier dan ook voor wordt misbruikt.

Steun proefdiervrij onderzoek

Proefdiervrij onderzoek kreeg twee jaar geleden een flinke financiële impuls vanuit Europa. De ontwikkelingen op dat vlak zijn inmiddels uitermate hoopvol en lijken binnen handbereik. Stichting Proefdiervrij vraagt daarnaast dringend om donaties, zodat de ontwikkeling van de toekomstige vervanger van astmaonderzoek op cavia’s niet stil komt te liggen.
.

Proefdiervrij onderzoek krijgt grote Europese impuls

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR