De komende maanden gaan jagers damherten afschieten die buiten de Plantage Willem III in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug rondlopen. Volgens de provincie Utrecht groeit de groep damherten daar te snel en men wil geen damherten in de provincie toestaan.

Damhert - Utrechtse Heuvelrug
Foto: Wikimedia Commons

Plantage Willem III ligt bij het plaatsje Elst tegen de Nederrijn aan. In dit bosgebied vestigden damherten zich in 2000. De provincie besloot dat er in Utrecht geen plaats is voor de dieren, maar maakte voor de damherten van Plantage Willem III een uitzondering. Nu de dieren zich ook buiten dat gebied begeven, moet het Utrechts Landschap als natuurbeheerder ‘ingrijpen’. Afschot is volgens de organisatie “de meest efficiënte en selectieve methode”.

Raster

Volgens de woordvoerder van Het Utrechts Landschap is een raster om de Plantage zetten geen optie, omdat dan ook andere, wel gewenste dieren zoals reeën geïsoleerd zouden worden. Bovendien zou de damhertengroep binnen hekken gewoon doorgroeien.

“De populatie zou elke 3 jaar verdubbelen.”

Deskundigen hebben onderzocht of anticonceptie een optie was, maar dat bleek niet te doen.

60 dieren

In de Plantage leven zo’n 60 damherten, hoeveel er daarvan geschoten gaan worden, is nu nog niet bekend. Het afschieten van de damherten gaat het Utrechts Landschap aan het hart:

“Het zijn prachtige dieren om te zien. Waar herten grazen, groeien vele bloemen.”

Bron: PZC.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.