De otter heeft de Oostvaardersplassen bereikt. Met een van de camera’s uit de rubriek “Overstekend wild” van Vroege Vogels is gefilmd hoe een otter onder het spoor de Oostvaardersplassen betreedt. In januari was er ook al een otter gefilmd, maar nu is zeker dat de otter de Oostvaardersplassen niet incidenteel bezoekt.

Otter - Oostvaardersplassen
Otter | Foto: WIkimedia Commons

“We zijn ontzettend blij met de komst van de otter. We hebben er lang op moeten wachten, maar dit zoogdier zal een toevoeging zijn aan een rijk ecosysteem,” aldus Jan Griekspoor, boswachter van Staatsbosbeheer. “We hebben een lat geplaatst in een waterafvoer waardoor de nieuwsgierige otter het gebied kan betreden. Dit laat zien dat een kleine aanpassing een groot succes kan betekenen.”

De otter heeft volgens otterexpert Freek Niewold  een goede kans te overleven in de Oostvaardersplassen:

“De otter is een echte viseter en heeft natuurlijke oevers nodig met hout. Hij is bij gelegenheid ook een kuiken- en eierdief, waardoor hij invloed kan hebben op vogelkolonies in het gebied. Bij voortplanting is dekking door bosschages nodig voor vrouwtjes die jongen krijgen.”

Of de otter zich zal gaan voortplanten in de Oostvaardersplassen zal in de toekomst moeten blijken. Maar dat hij invloed zal gaan hebben op het gebied is zeker, aldus Niewold.

Bekijk hier het filmpje van de overstekende otter.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl