Terwijl ik deze blog schrijf zit ik letterlijk tussen de uitgelegde legkippen. Nu oh zulke vrolijke dames, die anderhalf jaar lang in een moordtempo eieren hebben moeten leggen. Driehonderd stuks om precies te zijn.

Blog schrijven bij de kippen

De snavel is gekapt, een pijnlijke aangelegenheid, wat nog herinnert aan dat vorige leven, waarbij dit een voorzorgsmaatregel is. De dieren zitten zo idioot dicht op elkaar gepakt, dat ze elkaar van ellende en verveling pikken.

Een kip kan gemakkelijk tien jaar oud kan worden. Maar in de industrie worden ze na anderhalf jaar afgeschreven omdat dan de productie van eieren afneemt. Uiteraard is er dan geen fijne oude dag. Ze worden vaak hardhandig gevangen waarbij ze regelmatig ernstig letsel oplopen. In kratten dicht op elkaar, maken ze dan de laatste reis naar het slachthuis. Daar worden ze in een waterbak gedompeld waar stroom op staat, om ze te verdoven, wat dan weer te zwak voor een aantal van hen, waardoor sommige kippen nog bij bewustzijn zijn als ze geslacht worden. Zo eindigen ze na een kort ellendig leven in plastic als soepkip in de supermarkt.

Een naar en afschuwelijk verhaal. Het goede nieuws is dat we met zijn allen iets aan deze misstanden kunnen doen. Koop gewoon nooit meer scharreleieren. Die term is je reinste consumentenmisleiding. Je denkt toch direct aan vrolijk scharrelende kippen? De waarheid is wel even anders.

Hieronder de feiten nog eens op een rijtje, de codes op de eieren.

Code 3 – de kooikip

Kippen leven in een ‘verrijkte’ kooi  (opvolger van de legbatterij) of koloniehuisvesting. Proforma is er in de kooi een soort legnest en een zitstokje gemaakt maar dat blijken de kippen in de praktijk nauwelijks te gebruiken.  De dieren hebben anderhalf A4-tje leefruimte en kunnen niet eens de vleugels strekken. Snavels worden gekapt.

Code 2 – de scharrelkip

Dat klinkt vriendelijk, maar dat is het absoluut niet. Kippen zitten met zijn honderden in een grote stal. De leefruimte per kip is twee A4-tjes. Snavels worden gekapt omdat er veel gepikt wordt uit verveling en stress.

Het rondeel-ei heeft ook code 2, maar dat is niet helemaal terecht. De kippen hebben meer leefruimte, komen buiten en houden hun snavel. Omdat de leefomstandigheden van de kippen echter niet aan de Europese technische eisen voldoet voor vrije-uitloopeieren krijgen ze code 2.

Code 1 – de ‘vrije-uitloop’kip/ graskip

Deze kippen hebben net als de scharrelkippen twee A4’tjes ruimte en een uitloop naar buiten. Snavels worden echter nog steeds gekapt en ik vraag me ook af hoeveel kippen ook daadwerkelijk buiten komen.

Code 0 – de biologische kip

Dit is de code die iedereen moet onthouden. Deze kippen houden hun snavel, hebben binnen meer ruimte (drie A4’tjes) en buiten vier vierkante meter.

Wat natuurlijk ook kan is een uitgelegde legkip adopteren. Dan kun je je eitjes gewoon uit je eigen achtertuin halen. Stichting Red een Legkip is een geweldig, sympathiek initiatief waar uitgelegde kippen uit de industrie worden vrijgekocht en een tweede leven krijgen. Omdat ieder gered kippenleven er één is…

En dat is precies de reden waarom ik deze blog tussen de kippen schrijf. Bij Koffietijd hebben ze er een traditie van gemaakt met Pasen een Red een Legkip-actie te doen. Samen met Loretta Schrijver is er twee weken geleden een oproep uitgegaan aan kijkers om kippen te adopteren en deze op te komen halen tijdens de speciale uitzending.

Je kunt ze de eerste dag niet alleen laten omdat de dames het soms aan de stok krijgen en dus sliepen Loretta en ik wederom de dag voor de paasuitzending in de studio. Vorig jaar nog op een luchtbed tussen de camera’s, dit jaar stond er een heus bed. En hoe leuk is het om dan tussen de kippen je blog te schrijven. Ze zijn nu al enorm aanhankelijk en komen terwijl ik hier zo zit rustig op schoot zitten of op het toetsenbord van mijn computer. Eén van de kippen probeert zelfs mee te typen.

Kip op het toetsenbord

En morgen (gisteren dus) gaan ze dan naar hun nieuwe baasjes.

De uitzending van Koffietijd waarin de nieuwe eigenaren hun kippen kwamen ophalen is inmiddels dus al geweest wanneer jullie dit lezen, maar er zijn nog genoeg kippen die graag een tweede kans zouden willen. Mocht je de ruimte hebben en het leuk vinden ga dan vooral naar de site van www.redeenlegkip.nl.

De uitzending van Koffietijd is hier terug te kijken.