Hulporganisatie voor walvissen SOS Dolfijn heeft een nieuwe vestigingslocatie gevonden en verhuist definitief naar Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een specialistisch opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen.

SOS Dolfijn naar Landgoed Hoenderdaell
Vrijlating van een verzorgde bruinvis | Foto: Stichting SOS Dolfijn

Hoewel uit een eerder verkenningstraject tussen SOS Dolfijn en Landgoed Hoenderdaell het niet leek te lukken om de walvissenopvang daar te realiseren, is er alsnog een oplossing gevonden. Ondanks dat nog niet alle financiën compleet gedekt zijn, is er wel voldoende basis om de verhuizing te starten. Hiermee is een einde gekomen aan de jarenlange zoektocht naar een nieuwe locatie waar de stichting de opvangactiviteiten weer kan hervatten. De planning is erop gericht dat het nieuwe centrum van SOS Dolfijn uiterlijk begin 2022 op Landgoed Hoenderdaell wordt geopend.
.

SOS Dolfijn vertrekt definitief uit Harderwijk

Educatief walvis-rescuecentrum

Het centrum van SOS Dolfijn op het landgoed wordt uniek in Europa. In het centrum kan opvang en rehabilitatie worden geboden aan zieke, verzwakte of gewonde dolfijnen en bruinvissen die tijdelijk niet kunnen overleven in het wild. Dergelijke dieren kunnen in de intensive care unit de nodige specialistische medische zorg ontvangen. Na de herstelperiode, die vaak enkele maanden duurt, worden de dieren weer teruggebracht naar zee.

SOS Dolfijn naar Landgoed Hoenderdaell
Verzorging bruinvissen | Foto: Stichting SOS Dolfijn

Middels grote ramen rondom het centrum zijn de rehabilitatie-activiteiten en de aanwezige patiënten goed zichtbaar voor bezoekers van Landgoed Hoenderdaell, uiteraard zonder dat het de dieren hindert. In het centrum komt tevens een permanente educatieve expositie over walvisachtigen. Hier leren bezoekers meer over de walvissoorten die in de Noordzee voorkomen, hun leefgebied en de noodzaak van bescherming van deze dieren en hun leefgebied.

Kostenbesparing

SOS Dolfijn blijft als zelfstandige stichting opereren in Anna Paulowna, maar door te integreren op en met Landgoed Hoenderdaell kan efficiënt en kostenbesparend gewerkt worden. Mede hierdoor is het nu toch mogelijk om naar die locatie te verhuizen. Zo kan SOS Dolfijn gebruikmaken van verschillende bestaande faciliteiten, zoals de kantoor- en workshopruimten en de technische dienst. De administratie wordt deels gecentraliseerd. Ook stelt Landgoed Hoenderdaell haar dierverzorgers beschikbaar in de drukke opvangperioden.

Met een soortgelijk samenwerkingsverband wordt ook al enkele jaren succesvol een opvangcentrum voor grote katachtigen door Stichting Leeuw op het landgoed gerund. Ook dit opvangcentrum is dagelijks voor bezoekers van het landgoed geopend.

SOS Dolfijn naar Landgoed Hoenderdaell
Ontwerp van het nieuwe opvangcentrum van SOS Dolfijn op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna | Foto: Stichting SOS Dolfijn

Steun en vrijwilligers gezocht

Diverse vermogensfondsen hebben al vertrouwen in de plannen geschonken middels een toegezegde gift die de start van de bouw mogelijk maakt. Maar er is nog meer steun nodig en SOS Dolfijn hoopt dan ook dat particulieren en bedrijven het centrum een warm hart toedragen en willen bijdragen aan het unieke project.

Mensen met voldoende vrije tijd en enthousiasme kunnen zich alvast aanmelden, om na opening van het centrum te komen helpen als dierverzorger, gastheer/dame of educatief vrijwilliger. Tijdens de herfstvakantieperiode van 10-18 oktober is het team van SOS Dolfijn dagelijks op het landgoed te gast met de educatieve tentoonstelling genaamd ‘Het Reizende Walvisziekenhuis’, een belevenis voor jong en oud. Voor kinderen zijn er diverse leuke activiteiten gepland. Ook kan je bij dit veldhospitaal symbolisch een bouwsteen doneren en wordt informatie gegeven over het vrijwilligerswerk bij SOS Dolfijn.

Bron:

#GNvdD: Nieuwe vestigingslocatie in zicht voor SOS Dolfijn

.
©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.