Stichting SOS Dolfijn, de natuur- en noodhulporganisatie voor walvisachtigen in de Noordzee, is in gesprek met de eigenaren van Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna voor de mogelijke huisvesting van de stichting aldaar, waar ook Stichting Leeuw is gevestigd.

SOS Dolfijn
Gestrande bruinvis | Foto: SOS Dolfijn

Na een zoektocht langs diverse locaties door het land is de organisatie verheugd dat de kansen voor vestiging in de Kop van Noord-Holland nu in een ver gevorderd stadium zijn. In de komende periode wordt definitief bepaald of het financieel en operationeel mogelijk is om op korte termijn te starten met de bouw van een modern en specialistisch walviscentrum. SOS Dolfijn zal hier de opvangactiviteiten hervatten en ook educatie en wetenschappelijk onderzoek zullen centraal komen te staan in het nieuwe centrum.

Foto: SOS Dolfijn lespakket

Landgoed Hoenderdaell is sinds 2008 dagelijks geopend voor publiek en inmiddels een begrip in Noord-Holland. Het landgoed in Anna Paulowna bestaat uit een bosrijk dierenpark en natuur-en stiltegebied. Daarnaast biedt Landgoed Hoenderdaell sinds 2012 ook al een thuisbasis aan Stichting Leeuw, een opvangcentrum voor grote katachtige, en liggen er plannen voor de realisatie van een olifantenopvang waar ex-circusdieren een goede oude dag kan worden geboden. Dierenwelzijn en educatie staan op het landgoed hoog in het vaandel en passen bij de doelstellingen van SOS Dolfijn. Jaarlijks bezoeken ruim 200.000 personen het landgoed.

SOS Dolfijn vertrekt definitief uit Harderwijk


Educatief walvisopvangcentrum

Tot 2017 was de opvang voor walvisachtigen gevestigd in Harderwijk waar het een opvangfaciliteit huurde van het Dolfinarium. Die samenwerking werd stopgezet, omdat SOS Dolfijn op die locatie blijvend verward werd een afdeling te zijn van het commerciële zeedierenpark. Dit stond fondsenwerving, verdere ontwikkeling en de onafhankelijkheid van de stichting in de weg. Na het vertrek uit Harderwijk is SOS Dolfijn samenwerkingsverbanden aangegaan met meer gelijkgestemde natuurorganisaties; waaronder een nauwe samenwerking met het IFAW, het International Fund for Animal Welfare.

SOS Dolfijn
Vrijlating bruinvis in zee | Foto: SOS Dolfijn

Modern ziekenhuis
In samenwerking met Landgoed Hoenderdaell en het IFAW wil SOS Dolfijn een educatief walviscentrum realiseren in Anna Paulowna. In het centrum zal een modern ziekenhuis voor kleine walvisachtigen gevestigd zijn, waar zieke en gewonde bruinvissen en dolfijnen een volwaardig rehabilitatieproces kan worden geboden. Ook vertegenwoordigt het centrum een plek waar bezoekers meer kunnen leren en ontdekken over de walvissen die voorkomen in de Noordzee, de natuur waarin ze leven en de gevaren waarmee walvissen te maken hebben, zoals vervuiling en geluidsverstoring. De inheemse bruinvis staat hierin centraal. Na de eventuele herhuisvesting zal SOS Dolfijn als zelfstandige organisatie werkzaam zijn op Landgoed Hoenderdaell met eigen beleid en bestuur.

De komende periode wordt hard gewerkt aan het realiseren van de plannen. Het is de bedoeling dat de bouw zo spoedig mogelijk kan starten en dat medio 2019 weer opvang kan worden geboden aan zieke bruinvissen en dolfijnen.

SOS Dolfijn geeft Duitse bruinvis Nena haar vrijheid terug

Bron: