Conserv Congo heeft een babychimpansee gered van twee dierensmokkelaars aan de rand van Kinshasa, in de Democratische Republiek Congo.

babychimpansee gered van smokkelaars
Babychimpansee gered van smokkelaars | Foto: publiek domein

Dit gebeurde tijdens een operatie van Conserv Congo en de centrale politie van Kinshasa, met steun van het ministerie van Milieuzaken en Duurzame Ontwikkeling, onder leiding van minister Claude Nyamugabo. De handelaars werden gepakt op een snelweg richting Bandunu. Daar wilden zij de chimpansee verkopen voor 2.500 dollar (ruim 2.100 euro). De baby is een vrouwtje van ongeveer drie maanden oud.

Macabere situaties

Conserv Congo doet al meer dan twee jaar onderzoek naar de smokkelaars en ontdekte dat ze een van de belangrijkste smokkelbendes in Kinshasa zijn. Er zijn in die periode helaas al elf baby apen verkocht. Oprichter van Conserv Congo, Adams Cassinga zegt:

“Al meer dan vijf jaar hebben we de aandacht gevestigd op de plaag van de handel in wilde dieren en planten en in het bijzonder die van mensenapen in het land en de regio. Wat je ziet en hoort, is slechts het topje van de ijsberg. Waar we dagelijks getuige van zijn is macaber.”

 

Beschermen van wezens zonder stem

De organisatie vindt dat minister Nyamugabo zich aan zijn woord moet houden, toen hij zei:

“Smokkelaars van mensenapen zullen een voorbeeldige straf krijgen.”

Volgens de organisatie zouden ze de zwaarste straf moeten krijgen. Conserv Congo is nog steeds bezig met een zaak waarbij 29 andere primaten betrokken zijn die op weg naar Zuid-Afrika door de autoriteiten van Zimbabwe werden onderschept. Cassinga:

“We zullen doorgaan met het beschermen van deze wezens zonder stem, zoals vermeld in ons manifest, totdat natuurmisdrijven tot het verleden behoren.”

Conserv Congo is een non-profitorganisatie voor natuurbehoud in Kinshasa, opgericht door Adams Cassinga, een voormalig onderzoeksjournalist die zich nu bezighoudt met het onderzoeken van natuurcriminaliteit. Het team van vrijwillige activisten zet zich in om illegale natuur- en dierenhandel voor de rechter te brengen. De organisatie is opgericht in 2014 en is actief op het hele Congolese grondgebied.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer