In alle stilte voltrekt zich een ecologische ramp in het Verre Oosten van Rusland. Al dagen spoelen dode dieren aan op het strand van Kamtsjatka, een schiereiland dat erg in trek is bij surfende toeristen vanwege de schoonheid van het water en het landschap. Maar surfen en zwemmen is op dit moment een slecht idee. Vervuiling zorgt voor ernstige gezondheidsschade voor mens en dier.

ecologische ramp
Ecologische ramp in Rusland met massale sterfte van zeedieren | Foto: Pixabay

Ecologische ramp

Greenpeace spreekt van een ecologische ramp. Volgens de organisatie heeft analyse van het zeewater aangetoond dat er vier keer meer aardolieproducten en 2,5 keer meer fenol (een van de belangrijkste industriële chemicaliën) in het water zit dan toegelaten. De oorzaak van de vervuiling is nog niet bekend.

De autoriteiten stellen dat er in de afgelopen tijd geen ongelukken of lekkages zijn gemeld. Ook de plek waar de vervuiling vandaan komt, is nog niet vastgesteld. De aangespoelde karkassen van octopussen, zee-egels, zeehonden en kwallen zijn mogelijk in die richting gedreven door een cycloon die eind september door het gebied raasde. Dit zou betekenen dat de vervuiling dieper en verder van de kust heeft plaatsgevonden. Aangespoelde karkassen op de verder gelegen Koerillen zouden daar ook op wijzen.

Een andere mogelijke bron is het militaire complex dat vlakbij het Chalatyrski-strand ligt, en waar vermoedelijk tot wel 20 ton giftige wapens liggen opgeborgen. Rondom deze basis vonden half september militaire oefeningen plaats, precies het moment dat de vervuiling werd opgemerkt door de plaatselijke bewoners.

Lokale respons

Dat neemt niet weg dat gouverneur Vladimir Solodov zegt pas afgelopen weekend van de vervuiling op de hoogte te zijn gebracht. Dat verklaart volgens hem waarom er tot nu toe niets gedaan is. Inmiddels heeft hij de klokkenluiders bedankt en roept hij influencers op om ruchtbaarheid aan de ramp te geven. Ook heeft hij de federale overheid gevraagd om een “uniform systeem van constante monitoring van ongunstige verschijnselen in het milieu”, zodat signalen in de toekomst sneller worden opgepikt. Het door Solodov ingestelde onderzoek naar het zeewater zal naar verwachting maandag tot resultaten leiden. Ook gaat Solodov ambtenaren die geprobeerd hebben de ramp te verdoezelen ontslaan. Desalniettemin verspreidt het regionale ministerie van Hulpbronnen nog steeds foto’s van schone, frisse stranden, met de mededeling dat er geen vuiltje aan de lucht is.

https://www.facebook.com/greenpeace.belgium/posts/10158398587365239?__xts__[0]=68.ARBT4wN9s6U_3KuQh6kHLzyLPBwCDHyPx1vN_bAKDnK7mHTduZRArf3UZ89pCOycMOWaratZgslyvqho38n4YkEaT7dISr2F0CAM0mtw1gwoEYMMfWMUu2OaQd2u_5yMQstyfs72jpfEksd3-2O1sH2lj-JO5654oeNZL29avxeD6q-m8QyO1VDq1mzYejNlfVpnv7ToFxwV80W_lDnsljidOhunEAQJ9Sk0vqXtmhofeWqsa55PPRVjzTm0ParSJ_iwc-1zHsHRwoFmDdZnm7Vvg3L3zeC_w6d33Mht6TBB4PKeTe44pQLRhNAIKxnZY_F3K550kwsZc2Npig&__tn__=-R

De tweede ramp dit jaar

Met deze ramp heeft Rusland te maken met een tweede ecologische ramp in korte tijd. Eerder dit jaar immers kwam ruim 20.000 ton diesel terecht in de rivieren bij Norilsk, in het verre noorden van Rusland. Ook toen probeerden de autoriteiten de ramp en de gevolgen lange tijd te ontkennen. Net als nu, waren het ook toen regionale vloggers en journalisten die aan de bel trokken, om internationale aandacht vroegen en onderzoek afdwongen. Ondanks hun inzet, wordt de kans dat de daders ter verantwoording worden geroepen, uiterst gering geacht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée