Op 11 en 12 oktober start de hazenjacht met galgo’s in diverse deelstaten in Spanje. Nog steeds worden tijdens en na het jachtseizoen hazewindhonden en andere jachthonden zoals podenco’s massaal gedumpt of gedood. Jagers ontkennen dat zij hier verantwoordelijk voor zijn. Animals Today reisde in 2015 af naar Spanje en maakte een documentaire over het lot van de Spaanse galgo: ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run.’

galgo's
Start hazenjacht met galgo’s in Spanje | Foto: Pixabay

Deze week publiceerde RTL Nieuws een video over de Spaanse shelters die vol zitten met gedumpte hazewindhonden en andere jachthonden. Javier Luna verzorgt honden in een hondenopvang, en vertelt hoe galgo’s in de steek gelaten worden als de jagers ze niet geschikt vinden voor de jacht. Ook zegt hij dat veel honden worden doodgeslagen, levend in putten gegooid of opgehangen, zoals hijzelf gezien heeft. In dezelfde video ontkent de voorzitter van de nationale jachtfederatie dit en beweert dat de laatste 12 á 14 jaar steeds dezelfde foto’s van opgehangen hazewindhonden worden getoond.

Karen Soeters bezocht in februari 2015 diverse opvangcentra in Spanje die galgo’s en andere jachthonden redden en verzorgen. Zij zag hoe deze shelters propvol zaten met net gedumpte hazewindhonden, aan het einde van het jachtseizoen. Karen Soeters:

“Het klopt gewoon niet dat er al jaren geen galgo’s worden opgehangen. De vele recente video’s en foto’s bewijzen dat dit nog steeds gebeurt. Ik heb zelf het touw afgesneden van de hals van een galgo. Iemand in het dorp had geprobeerd deze hond op te hangen. Verder vertelden vrijwilligers bij een opvang die wij bezochten dat ze daar een podenco aan het verzorgen waren die net op tijd was gered van de ophangingsdood.”

Scooby
Karen in Spanje op zoek naar het ware verhaal over de Spaanse galgo | Foto: AnimalsToday.nl

De eindredactie van Animals Today heeft nauwe banden met organisaties en dierenbeschermers in Spanje die ons op de hoogte houden. Zij verspreiden regelmatig foto’s en video’s op social media van galgo’s, podenco’s en andere jachthonden die ze niet op tijd konden redden en stierven in een waterput of hangend aan een boom. Deze hond werd nog in juni door SOS Galgos van een boom gehaald in de regio Madrid. Het dier leefde nog maar moest alsnog geëuthanaseerd worden:

‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’

Jaarlijks worden er aan het einde van het jachtseizoen in februari zo’n 50.000 galgo’s gedumpt en/of mishandeld.  In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions.

Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ hieronder. Zet de ondertiteling in het Nederlands aan door rechtsonder in het scherm op CC te klikken:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer