Drie jaar nadat hond Tommy ernstig letsel opliep doordat politieagenten het dier minutenlang taserden, heeft het gerechtshof zich over de zaak uitgesproken. Volgens de rechter is er geen sprake van een strafbaar feit.

Hond Tommy
Update in zaak hond Tommy: geen strafbaar feit gepleegd | Foto: Justice for Tommy/Facebook

Hoewel de rechtbank het geweld tegen Tommy betreurt en het ‘zeer verdrietig’ vindt dat hij een oog mist door een taserpijltje dat erin terechtkwam, hebben de politieagenten niet strafbaar gehandeld. Bovendien was er volgens het hof sprake van een gevaarlijke situatie, omdat staffordshireterriërs bekend staan als vechthonden. Zo maakte de vastgebonden hond volgens het hof ‘happende bewegingen’ die de agenten dreigend vonden. Eerder berichtte AnimalsToday al over het schokkende geweld dat die avond tegen het dier werd gebruikt.

Onderzoek naar taseren hond Tommy door politie

Teleurstelling

De uitspraak komt voor Tommy’s familie – en iedereen die de laatste jaren de zaak heeft gevolgd en gesteund – als een grote teleurstelling. Zo zijn er geen consequenties voor de betreffende agenten en ook de duizenden euro’s aan dierenartskosten worden niet vergoed. Ondanks de teleurstelling zijn ze dankbaar voor iedereen die hen heeft gesteund:

“Wij zijn trots en heel dankbaar op iedereen die samen met ons deze strijd heeft gevoerd en ons gesteund heeft. We hebben zeker een punt gemaakt en de woorden van het hof dat Tommy ernstig letsel heeft opgelopen en dat het zeer verdrietig is dat hij door het geweld van de politie zo zwaar gewond is geraakt zegt voor ons genoeg. Het neemt niet weg dat we de uitspraak heel graag anders hadden willen zien”, staat in het bericht dat de familie op de Facebookpagina Justice for Tommy plaatste.

hond Tommy
Lees hier de verklaring van de familie van hond Tomy op Facebook | Foto: Facebookpagina Justice for Tommy

Rust

De familie hoopt nu eindelijk rust te kunnen vinden. De laatste jaren hebben ze gevochten voor gerechtigheid. Eind 2021 besloot het OM na het zien van schokkende camerabeelden de zaak te onderzoeken. Begin 2022 concludeerde het OM dat er geen sprake was van mishandeling. Eigenaar Vivian Damsté liet het er niet bij zitten en diende vervolgens een klacht in bij het gerechtshof. Na alles hoopt de familie nu de tijd te kunnen nemen om de traumatische gebeurtenissen te kunnen verwerken. Het gaat langzamerhand ook beter met Tommy, die veel zware operaties onderging:

“Tommy is enorm getraumatiseerd maar gelukkig gaat het steeds beter. Hij gaat zeker verder met zijn leven.”

Bronnen:

OM: Geen strafbaar feit gepleegd bij mishandeling hond Tommy door politie

Nieuw onderzoek naar mishandeling van hond Tommy

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma