In een verlaten dierentuin aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan zat bijna 5 jaar lang een vereenzaamde leeuw. Voor de andere dieren werd een oplossing gevonden toen de eigenaar stierf, maar niet voor Ruben. Maar binnenkort kan hij eindelijk de poten strekken in een reservaat met soortgenoten.

Vereenzaamde leeuw Ruben eindelijk naar reservaat in Zuid-Afrika
Vereenzaamde leeuw Ruben mag eindelijk naar een reservaat in Zuid-Afrika | Foto: ADI Wildlife Sanctuaryy

De dierentuin was in het bezit van een Russische oligarch. Nadat hij overleefd bleef de 15-jarige leeuw alleen achter in een veel te kleine kooi. Omdat er geen andere leeuwen waren om mee om te gaan, verloor Ruben zelfs zijn brul. Jay Creamer, een medewerker van Animal Defenders International (ADI), een Britse dierenwelzijnsorganisatie die Ruben te hulp schiet:

“Leeuwen leven in familiegroepen en brullen is als praten voor hen. De spieren van Ruben zijn verzwakt door alles wat hij heeft meegemaakt. Er lijkt ook sprake te zijn van neurologische schade aan de hersenen en één poot hangt er wat wiebelig bij.”

.

Vereenzaamde leeuw Ruben eindelijk naar reservaat in Zuid-Afrika
Ruben verloor zijn brul | Foto: ADI Wildlife Sanctuary

De leeuw werd tijdens een geheime missie die bijna 9 uur duurde uit de dierentuin gered. Een dierenarts moest de leeuw van tevoren verdoving toedienen, om hem te kunnen verplaatsen. De familie van de Russische oligarch was blij met de actie, maar vanwege de spanningen in het gebied door de oorlog in Oekraïne moest het zorgvuldig aangepakt worden. De oorlog beïnvloedt niet alleen de levens van mensen, maar ook dieren. Zo schreven wij vorig jaar over een leeuw die samen met een wolf bevrijd werd uit een Oekraïense dierentuin door een Britse veteraan. Toen het duo eenmaal de grens over was, zijn zij naar een opvang in Roemenië gebracht.

Vereenzaamde leeuw Ruben eindelijk naar reservaat in Zuid-Afrika
Ruben mag naar Zuid-Afrika! | Foto: ADI Wildlife Sanctuary

Nu komt er ook een einde aan het leed van Ruben. Hij wordt overgeplaatst naar een reservaat in Zuid-Afrika, waar hij 2,5 hectare tot zijn beschikking zal hebben. Daar kan hij samenleven met soortgenoten in zijn natuurlijke habitat. Voor nu is Ruben naar een omgebouwd berenreservaat in de buurt van Yerevan gebracht, waar hij al veel meer ruimte en ook twee verwarmde kamers heeft. Hij begint langzaamaan weer te stralen. Creamer vertelt:

“Gelukkig kikkert hij helemaal op dankzij ons eten en de beweging die we hem geven. Gedurende vijf jaar moest Ruben het zonder enige interactie stellen, maar wij zijn ervan overtuigd dat hij op een dag weer zal brullen.”

Binnenkort wacht Ruben een prachtige eindbestemming waar hij hopelijk, omringd door andere leeuwen, zijn gebrul terugvindt.

Bronnen:

#GNvdD: Leeuw en wolf bevrijd uit Oekraïense dierentuin

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap