Nieuwe regels in Alaska zullen effect hebben op de manier waarop er gejaagd zal worden op grote wilde dieren en hun nakomelingen in natuurgebieden. De nieuwe maatregelen, die een terugdraaiing zijn van de beperkingen die door Barack Obama in 2015 waren ingevoerd, zullen volgens lokale autoriteiten de plaatselijke bevolking tegemoetkomen die afhankelijk zijn voor hun levensvoorziening van de jacht op traditionele manier. Maar natuurbeschermingsgroepen noemen de versoepelingen barbaars en onnodig. Het doden van moeders en jongen van beren en wolven in hun hol zal toegestaan zijn. 

jachtmethodes
Trump-administratie versoepelt jachtmethodes in Alaska | Foto: Pixabay

De versoepelingen van de federale instanties National Park Service (NPS) en de Amerikaanse Fish and Wildlife Service (USFWS) zijn eind mei aangekondigd. De NPS beschreef de veranderingen, die naar verwachting eind juni in werking zullen treden, als een poging om de federale afstemming met de jachtregels van de staat te herstellen. Volgens de Tanana Chiefs Conference, representatief voor 42 lokale stammen, waren de beperkingen van 2015 gehandhaafd zonder ‘adequaat overleg’, en vormden ze een bedreiging voor de lokale traditionele manier van leven. Verder verwelkomde de belangenorganisatie voor jagers en vissers Alaska Outdoor Council de nieuwe regels voor de duurzaamheid van al het gebied in Alaska.

Obama-verordening

Maar wetenschappers en natuurbeschermers waarschuwen voor wreedheid en sommige critici zien de veranderingen als een poging van Trump om alweer een Obama-verordening om te keren. Ook zouden de nieuwe regels juist in strijd zijn met de conserveringsmissie waarop de NPS is gebaseerd. President en CEO Theresa Pierno van het National Parks Conservation Association (NPCA) zei over deze kwestie:

“Te midden van de wereldwijde pandemie verklaart de Trump-regering het open seizoen voor de jacht op beren en wolven.”

Ze voegde eraan toe dat “ministers ervoor gekozen hadden om het gezond verstand en de tegenstand van congresleden, wetenschappers en tienduizenden Amerikanen te negeren”.

Het Center for Western Priorities, een organisatie die zich richt op het beschermen van de natuur, noemde de regelverandering “de laatste van een reeks inspanningen om de bescherming van wilde dieren in America te verminderen in opdracht van oliemaatschappijen en trofeejagers”. Het Congressional Animal Protection Caucus:

 “Zonder dieren in het wild zijn onze nationale monumenten slechts landschappen. Deze praktijken hebben geen plaats op ons openbare land en in onze samenleving.”

Vliegtuigen en sneeuwscooters

Dankzij de versoepelingen wordt het jagers in Alaska vergemakkelijkt om moeders en jongen van zowel wolven als beren in hun hol te jagen en doden. Kariboes kunnen tijdens het zwemmen van een boot worden geschoten, en andere dieren kunnen worden aangevallen vanuit vliegtuigen en sneeuwscooters. Verder kunnen jagers makkelijker gebruik gaan maken van wildvallen, aas en vergif en zal voor het eerst de jacht op bruine beren toegestaan worden in het Kenai National Wildlife Refuge in Alaska.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke van Iperen