Een artiest in Istanboel, Turkije, vraagt op een originele manier aandacht voor het milieu en het uitsterven van dieren. Het middelpunt van haar veelzijdige show is de neushoorn.

Istanboel
Een enorme neushoorn is het middelpunt van de expositie Rhinos back in town in Istanboel | Foto: schermafdruk video

De expositie van Özge Günaydın heet Rhinos back in town en bevat onder meer beeldhouwwerken, schilderijen, digitale kunst, optredens en een documentaire die speciaal voor de vertoning is gemaakt.

Günaydın vertelt:

“Het doel van onze tentoonstelling is om aandacht te vragen voor de zesde massa-uitsterving van deze wereld en mensen hiervan bewust te maken door milieu-evenementen te organiseren door gebruik te maken van dieren die uitsterven.”

Het enorme wereldwijde verlies aan dieren en soorten wordt door veel wetenschappers de zesde massa-uitsterving genoemd. Miljarden dieren verdwijnen door menselijk handelen.

De 41-jarige Günaydın werkte samen met de curator van de expositie, Denizhan Özer, twee jaar aan de show. Een van de meest opvallende kenmerken is een speciaal ontwikkelde geur.

“Zodra je de tentoonstelling betreedt, ruik je direct een nadrukkelijke bosgeur.”

Bij de expositie zijn meerdere neushoornfiguren gebruikt, waaronder een enorm dier in het centrale punt.

“Neushoorns staan bekend om hun edelmoedigheid en deugdzaamheid, en ondanks dat ze enorm groot zijn, zijn ze bescheiden. Ze zijn monogaam, het zijn herbivoren en hun poep is erg belangrijk voor de natuurlijke cyclus. Ze zorgen voor hun kalfjes tot die vier jaar oud zijn en zijn niet agressief naar andere dieren. Misschien herinneren ze me aan de goede deugden die wij mensen zijn vergeten.”

Hoewel neushoorns volgens het Wereld Natuur Fonds in heel Europa, Azië en Afrika voorkwamen, waren er begin van de 20e eeuw nog maar een half miljoen dieren over en tegenwoordig zelfs nog maar 29.000, vooral in nationale parken.

Günaydın:

“Het startpunt van de expositie is alle ecologische en natuurlijke gebeurtenissen die genegeerd zijn, niet gezien werden of vergeten zijn door de mensheid over de hele wereld.”

Aan het eind van de expositie staat op een gigantische poster: ‘Wie ben je?’ Volgens Günaydın wil ze bereiken dat mensen de show als een ander persoon verlaten.

Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde