Op de wereldwijde ‘Dag van de Verpleging’, op 12 mei, werd het reddingsteam van Animals Asia in Vietnam opgeroepen om twee beren die voor hun gal werden gehouden te komen redden. Omdat de reddingsoperatie op zo’n bijzondere dag plaatshad, besloot het team de geredde galberen te vernoemen naar beroemde verpleegkundigen. Een van de beren gaat nu door het leven als Florence (Nightingale).

verpleegkundigen
Na een leven van mishandeling zijn Florence en Clara gered | ©Animals Asia

In Vĩnh Yên stad, ten noorden van Hanoi, leefden de beren al 20 jaar in gevangenschap. In kooien aan de weg, naast een wegrestaurant. Het reddingsteam was getipt en het zou gaan om een mannetje en een vrouwtje. Omdat het ‘Dag van de Verpleging’ was besloten de redders de beren te vernoemen naar medische professionals. Om zo de medici te eren en te waarderen in deze moeilijke corona-tijd. De eerste namen die de revue passeerden waren Florence Nightingale, een Britse verpleegkundige en grondlegger van de moderne verpleegkunde, en Walt Whitman, een Amerikaanse dichter die in de burgeroorlog als verpleger optrad.

De beren waren bij aankomst van het reddingsteam redelijk kalm. Waarschijnlijk waren ze gewend om als attractie te dienen bij het wegrestaurant. De beren werden verdoofd om ze uit hun kooi te krijgen voor het transport. Het zogenaamde mannetje bleek toch een vrouwtje, dus werd “Walt” omgedoopt tot Clara, naar Clarissa Barton, een Amerikaanse verpleegkundige en de oprichter van het Rode Kruis.

20 jaar opgesloten en mishandeld

De gezondheid van de beren werd gelijk bij aankomst nagekeken. Florence heeft huidirritaties en veel kale plekken. Clara had gewrichtsproblemen. Beide beren zijn dunner dan ze zouden moeten zijn. Hun gebitten zijn er erg slecht aan toe.

De eigenaar van de beren gaf aan dat hij regelmatig gal van de beren afnam, maar hij zou het de laatste jaren minder vaak hebben gedaan omdat de vraag naar berengal afneemt. In wat papieren vond het reddingsteam aanwijzingen dat de beren al gevangen waren sinds 2000 en toen 8 kilo wegende berenjongen waren. De arme dieren zijn dus 20 jaar opgesloten en mishandeld geweest.

Nieuw leven

Dierenarts Rachel Sanki begeleidde de beren tijdens het transport naar de berenopvang, het Vietnam Bear Rescue Centre. Samen met nog 185 andere beren zijn Florence en Clara daar liefdevol opgevangen. Ze moeten nog even in quarantaine en wennen aan hun nieuwe dieet en verzorgers, voordat ze geplaatst worden in hun nieuwe omgeving.

Bekijk de video van de reddingsactie:

https://www.youtube.com/watch?v=W7f5esKyE7U

Hoofd dierenarts Heidi Quine, die de redding begeleidde:

“Deze twee lieve beren hebben veel meegemaakt en hebben veel zorg en liefde nodig om weer op te krabbelen. Ze hebben 20 jaar onder verschrikkelijke omstandigheden geleefd en zowel fysiek als emotioneel trauma opgelopen. We zijn blij dat de eigenaar tot inkeer is gekomen; een indicatie van een bredere verandering in deze vreselijke industrie. De industrie komt tot een einde door een veranderende publieke opinie en verminderde vraag naar dit gruwelijke product.”

Als je de verzorging van Florence en Clara en vele andere beren wilt ondersteunen, kijk dan eens op de site van Animals Asia.

Bron:

©Animals Today