Al heel lang berichten we op Animals Today over de haan van Kallemooi, die ieder jaar tijdens de Pinksterdagen op het Waddeneiland Schiermonnikoog in een mand wordt gestopt om drie dagen lang op 18 meter hoogte in een mast te hangen. Vanwege de coronamaatregelen gaat dit achterhaalde vruchtbaarheidsritueel dit jaar niet door, zoals we al eerder meldden.

Pinksterdagen
Laten we hopen dat de haan van Kallemooi snel een traditie is van het verleden | Foto: publiek domein

De coronacrisis brengt helaas vreselijk veel ellende met zich mee, maar er zijn ook gevolgen waar we niet om treuren. Zo werd afgelopen maanden de lucht schoner, nam de CO2-uitstoot enorm af, mensen werden zich veel bewuster van de natuur en gingen elkaar vaker helpen. De coronacrisis bracht daarmee veel bijzondere dingen voort en wat ons betreft hoort daar ook bij dat er komende Pinksterdagen geen haan in de mand moet op Schiermonnikoog.
.

Dit jaar geen haan in de mand op Schier

.
Het verhaal is bekend: Kallemooi is een traditioneel Pinksterfeest op het Waddeneiland, waarbij de haan in de mand onderdeel is van een vruchtbaarheidsritueel. Wie echter de Wet dieren kent en het Besluit houders van dieren weet dat dit feest de in de wet vastgelegde rechten van de haan schenden en om die reden helemaal niet mag plaatsvinden.
.

Beperking demonstratie tegen haan van Kallemooi was onterecht

.
Helaas bepaalde de rechter dat er geen sprake is van dierenmishandeling en werd de traditie op een hoger plan gezet dan de in de wet vastgelegde rechten van dieren. Maar in 2020 gooide een coronavirus roet in het eten waardoor het hele Pinksterfeest niet doorgaat. Dat op zich is erg sneu voor de eilanders, die met volle teugen genieten van hun traditie. Maar dat men niet zou kunnen genieten zonder dat er een dier bij misbruikt wordt gaat er bij ons niet in.
.

‘Traditie haan van Kallemooi geen dierenmishandeling’

.
Daarom zijn we blij dat we voor het eerst Pinksterdagen tegemoet gaan zonder haan in de mand. Laten we hopen dat dit het begin is van het einde en men op Schier gaat nadenken over een leuke vervanging van dit achterhaalde ritueel. En mochten de eilanders zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid dan verwijzen we graag door naar het internet voor tips die daarbij kunnen helpen, of ga naar de huisarts. Maar val een haan niet lastig met onze voortplantingsdrang.

Animals Today wenst, mede namens House of Animals, mensen en dieren fijne Pinksterdagen.

©AnimalsToday.nl