Pinksterfeest Kallemooi op Schiermonnikoog gaat dit jaar niet door en daarmee hoeft er ook geen haan in de mand om drie dagen in een mast te hangen. Voor dierenvrienden een lichtpuntje in deze sombere tijd.

geen haan in de mand
Dit jaar geen haan in de mand op Schier | Foto: publiek domein

Vanwege alle maatregelen om 1,5 meter afstand te houden en het feit dat de horeca gesloten is heeft men besloten om Kallemooi dit jaar niet door te laten gaan. Er zal dus ook geen haan in de mand gaan, die vervolgens drie dagen lang in weer en wind op 18 meter hoogte in een mast hangt.

Ondanks dat de Wet dieren en het Besluit houders van dieren met deze traditie overtreden worden komt het Waddeneiland nog altijd weg met dit achterhaalde gebruik. De haan in de mand is een ’traditioneel vruchtbaarheidsritueel’ waarvan we natuurlijk allemaal weten dat dergelijke rituelen kant noch wal raken.
.

Karen’s blog: Kallemooi is in strijd met de wet en moet verboden worden

Alternatief voor haan in de mand

Dierenorganisaties willen al jaren dat er gezocht wordt naar een alternatief, waarbij de kinderen op het eiland nauw betrokken worden, bijvoorbeeld door een tekenwedstrijd of een competitie wie de mooiste nephaan kan maken, om die vervolgens in de mand op te hangen. Een van de argumenten om hier geen gehoor aan te geven is dat dierenvrienden een traditie om zeep zouden willen helpen, maar dat is met nadruk niet het geval:

“Het feest is prima, ook erg leuk voor toeristen, maar een alternatief moet gezocht worden voor de traditie met de haan. Alle andere feestelijkheden kunnen gewoon doorgaan, zoals de spelletjes voor kinderen en de lokale horeca van inkomsten voorzien. Het zou toch triest zijn wanneer die feestvreugde enkel en alleen kan bestaan door een dier te behandelen alsof het geen enkele waarde heeft als levend wezen.”

Volgens Wyb Jan Groendijk van de organisatie van Kallemooi zijn de protesten tegen het ophangen van de haan geen overweging geweest om het pinksterfeest niet door te laten gaan, zo meldt de Leeuwarder Courant.
.

  • Lees ook:

Beperking demonstratie tegen haan van Kallemooi was onterecht

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel