Vogelliefhebbers konden zondag hun geluk niet op toen bleek dat de grootste vogel van Europa, en tevens een van de grootste vogels ter wereld, in Nederland op bezoek is. Het gaat om een jonge lammergier met een spanwijdte van zo’n 2.80m, die op verschillende locaties in Zeeland gezien is.

lammergier
Foto: Francesco Veronesi/Wikimedia

Dat de vogel sinds zondag door Nederland vliegt is een zeer zeldzaam verschijnsel. De lammergier komt vooral voor in Centraal-Azië, Afrika, het Midden-Oosten en in mindere mate in de gebergtes van Zuid-Europa. Daarnaast bestaat het dieet van de gier enkel uit kadavers (met name de botten) en deze komen nauwelijks voor in Nederland. Verwacht wordt daarom dat het bezoek ook niet van lange duur zal zijn. Vorig jaar werd het dier voor het laatst in Nederland gezien, boven Zuid-Holland en Noord-Brabant. Natuurmonumenten ging er toen vanuit dat het om een verdwaalde lammergier ging.

Waarnemingen
Zondagochtend werd de lammergier ontdekt door een medewerker van Staatsbosbeheer die de insectenstanden onderzocht bij Oostkapelle. Het dier vloog daarna door naar Dishoek waar het opgewacht werd door zo’n dertig vogelliefhebbers die erin geslaagd zijn voor het eerst de aanwezigheid van de lammergier in Nederland op beeld vast te leggen. De vogel vloog rond het middaguur weg naar onbekende locatie. Volgens de Nederlandse website Dutch Bird Alerts werd de gier gisterochtend rond 9.45 voor het laatst waargenomen. Dit was wederom bij Dishoek, Zeeland.

Deze bevinding strookt met de verwachting die vogelaar Marcel Klootwijk zondag uitsprak:

“Als morgen de lucht weer wat opwarmt en die warme lucht gaat opstijgen krijg je thermiek en ik verwacht dat voor deze lammergier dat het teken zal zijn om de vleugels weer te spreiden en weg te vliegen.”

Onvolwassen, wild exemplaar
Volgens kenners is aan het verenkleed te zien dat het een jonge, vrouwelijke lammergier van een jaar of twee betreft. Nadat vele vogelaars in Nederland de genomen foto’s bestudeerd hebben concludeerde men dat de betreffende gier niet geringd is en geen markeringen heeft, wat erop duidt dat het hier gaat om een wild exemplaar en geen ontsnapte vogel.
Interessante weetjes over de lammergier lees je hier  in het artikel dat AnimalsToday er vorig jaar over schreef.

Bronnen: Omroep Zeeland (1), Omroep Zeeland (2) ©AnimalsToday Rianne Kingma