Dat er voor de productie van eieren miljoenen legkippen een miserabel bestaan hebben wisten velen van ons al. En ook dat ze als een soort van productiemachine slechts een jaar gebruikt worden voor de eieren, ook de vrije uitloopkippen, de Rondeel kippen, de Kipster kippen, de biologische kippen en de BD kippen, en daarna afschuwelijk eindigen in een slachthuis in Nederland, België of Polen.

muizengif
Foto: Red een Legkip

Niet alleen de kippen zijn de klos. Ook de talloze muizen die afkomen op het voer en die in de winter lekker warm in de stallen zitten zijn de klos zodra de kippen, na een jaar eieren leggen, ruw aan hun poten gevangen worden en in kratten gepropt de stal verlaten. Wat na deze akelige vangnacht nog over is in de schuur zijn de muizen én de kippen die ontsnapt zijn aan de vangers voor de slacht. Kippen die zich met al hun kracht losgerukt hebben, weg gefladderd zijn of zich juist doodstil verscholen hebben. Als het maar even kan, halen wij deze achterblijvers op, zodat ze niet alsnog tegelijk met het vuil uit de de stal worden ‘opgeruimd’ en in de vuilcontainer verdwijnen. Deze kippen zijn vaak heel erg bang door alles wat ze hebben meegemaakt en kunnen uit doodsangst enorm schreeuwen als ze opnieuw gevangen worden. Vaak hebben ze ook kneuzingen en sommigen van hen hebben een gebroken poot. Uiteraard hebben zij geen idee dat wij het beste met hen voor hebben.

Nadat de kippen gevangen zijn voor de slacht wordt de stal schoon gemaakt voor de nieuwe kippen die komen. Dat was bij deze boer ook gebeurt en hij had, omdat het er krioelde van de muizen, door de hele stal muizengif gestrooid. Opvallend was dan ook toen wij na een week de achtergebleven kippen mochten ophalen er heel wat dode muizen in de schuur lagen samen met een grote hoeveelheid blauwe gifkorrels. Gelukkig konden we alle overgebleven kippen vangen en naar onze opvang brengen. Eén van de kippen leek ergens tussen te zijn gekomen en had een diepe wond op haar vleugel, eentje had wat bloed bij haar staart, een andere kip was echt vreselijk mager en één liep er mank. Opvallend was dat ze zich allemaal direct uitgehongerd op het eten storten. In de stal hadden ze al een week lang geen kippenvoer meer aangeboden gekregen.

Foto: Red een Legkip

De volgende dag lag er opeens een van deze kippen dood en de dag daarna was ook de kip met een beetje bloed in de staart opeens dood. Toen ook de manke kip op die zondag ineens spontaan in haar nek begon te bloeden (zie onderstaand filmpje) begonnen de alarmbellen bij ons te rinkelen en beseften we dat er iets goed mis was met deze groep geredde legkippen. De beelden van de blauwe gifkorrels en de dode muizen kwamen weer naar boven. Het kon niet anders dan dat ook deze kippen waren vergiftigd door het muizengif dat ze gegeten moesten hebben door het gebrek aan  kippenvoer. Muizengif zorgt er voor dat het bloed niet meer stolt en de dieren gaan daardoor dood aan inwendige bloedingen. Gelukkig wist één van ons dat er ook iets is dat goed als een tegengif werkt: vitamine K, die het bloed weer laat stollen. Onmiddelijk werd dierenarts Marielle Van Zeijl van Dierenkliniek de Ruwaard gebeld en zij was zo aardig om op haar vrije zondag onze opvang te laten zien hoe je een kip een vitamine K injectie moest toedienen. Deze injecties moesten om de vier uur bij iedere kip de eerste dagen gegeven worden. Daarnaast kregen de kippen vanwege het bloedverlies Roosvicee Ferro voor extra ijzer door het drinkwater en door de dwangvoeding. Omdat het gif nog tot 10 dagen na inname zijn ‘werk’ kan doen duurde het even voordat we echt heel blij en opgelucht konden zijn. Maar heel fijn en bijzonder is het dat alle kippen het gered hebben. Zelfs de kip die spontaan vanuit haar nek bleef bloede heeft het dankzij de vitamine K gered. Na ruim een dag stopte het bloeden bij haar, en na een paar dagen kleurde haar volledig bleek geworden kam weer voorzichtig rood.

https://www.youtube.com/watch?v=tF44_aQA9XI&authuser=0

Vaak geen zachte dood voor muizengif slachtoffers
Ongediertebestrijders beweren vaak dat muizengif voor een zachte dood zorgt. Ze beweren dat de dieren in coma raken en heel zacht dood gaan door de inwendige bloedingen. Maar voordat het dier zijn bewustzijn verliest kan het dier door de inwendige bloedingen, zeker als die organen treffen, heel erge pijn hebben. Zo zijn tekenen van een inwendige bloeding  onder andere: pijn, zwelling, misselijkheid, braken en de tekenen van shock. Bij ernstige bloedingen in de buik gaat het gifslachtoffer vaak met opgetrokken pootjes of in foetushouding liggen, als gevolg van prikkeling van het buikvlies. Ik heb helaas verschillende keren een vergiftigde muis moeten aanschouwen die vol kramp en pijn nog bij bewustzijn was. Naast alle muizen en ratten die slachtoffer van dit smerige goedje worden, worden ook katten, egels, uilen en andere roofdieren, die vergiftigde muizen opeten of van de giftige muizenkorrels eten, het slachtoffer. In dit geval werden de kippen gered doordat één van ons eerder een zieke duif had opgevangen en de dierenarts, door de bloeduitstortingen die de duif over zijn hele lijf bleek te hebben, ontdekte wat hij mankeerde. Ook deze duif redde het door de vitamine K en heeft indirect er dus voor gezorgd dat deze groep kippen gered kon worden.

Wat te doen bij overlast van muizen en ratten
Muizen en ratten zijn mooie, leuke en intelligente dieren die net als ieder ander dier recht op hun leven hebben. Maar als ze in grote getale in je huis rond lopen en overal poepen, plassen en overal aan knagen gaan ze voor veel overlast zorgen. Heb je last van muizen of ratten dood ze dan niet met gif of klemmen. Beide methoden zijn erg dieronvriendelijk. Belangrijk is dat je zorgt dat ze geen etensbron meer hebben in jouw huis en dat het bij jou niet langer veilig is voor hen. Berg al het voedsel altijd goed op in plastic bakken en blikken en zorg dat er geen verstopplekjes voor hen zijn. Indien nodig schuif je alle meubels een stuk van de wand. De muizen zullen zich hierdoor minder veilig gaan voelen. Er zijn diervriendelijke muizenvallen en rattenvallen in de handel waar de muizen en ratten in blijven leven. Natuurlijk moet je die dan wel meerdere keren per dag controleren. Je kunt de gevangen muis of rat dan elders uitzetten op een plek met bosjes waar hij zich in kan verschuilen. Zet familieleden bij elkaar uit. Belangrijk is niet lang te wachten met actie ondernemen als je muizen of ratten in je huis signaleert. Als je snel optreed kan het ook niet erg uit de hand lopen en is er minder dierenleed. Muizen komen vaak via de spouwmuren naar binnen. Heel belangrijk is dat je daarom de kieren in de muren waar ze je huis binnen komen dicht kit met Muisstop. Ook een kat even van vrienden lenen kan een oplossing zijn om de muizen te laten weten dat het niet langer meer veilig in jouw huis is voor hen.

Red een Legkip
Aan eieren uit de industrie kleeft veel leed. Daarom kun je beter geen eieren eten.  De meeste kippen in de industrie kunnen geen kip zijn. Krijgen niet de kans zich natuurlijk te gedragen. Het is bovendien geen stijl om een kip die in een jaar tijd ruim 300 eieren heeft moeten leggen, aan een poot te vangen, in een krat te douwen en lang op transport te zetten om haar in een slachthuis gruwelijk te laten eindigen. Alle kippen leven maar zo kort en eindigen zo ellendig, ook de Rondeel kippen, de Kipster kippen, de biologische kippen en de BD kippen.

Heb je een tuin, geef dan een paar legkippen die gered zijn van de slacht de kans op een mooi leven. Aan de eieren die ze dan bij jou nog leggen kleeft geen leed meer. Voor meer info kijk op www.redeenlegkip.nl naar onze plaatsingsvoorwaarden.