De Amerikaanse freestyleskiër Gus Kenworthy adopteerde vijf straathonden tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Hij kon ze echter niet gelijk meenemen naar de Verenigde Staten. Zijn goede vriend Robin Macdonald kwam eind vorige week eindelijk thuis met de Russische honden.

Kenworthy
Foto via Twitter Gus Kenworthy

Na een lange reis zijn de drie voormalige zwerfhonden eindelijk bij hun nieuwe baasje. Helaas zijn twee dieren in de tussentijd in Rusland overleden. Robin Macdonald bleef na het vertrek van Gus Kenworthy achter in Sotsji om het transport van de honden te regelen, maar dit duurde een stuk langer dan verwacht. Gelukkig stond Macdonald er niet alleen voor, de Humane Society International hielp mee in het proces.

‘Het was veel moeilijker dan we gedacht hadden’, zegt Kenworthy over het adoptieproces. ‘Robin bleef achter: we hadden verwacht dat hij twee of drie dagen langer moest blijven, maar het duurde bijna een maand voor hij weg kon. De honden kregen helaas niet de juiste behandeling daar en ze hebben het niet alle vijf gered. Maar de drie die het wel overleefden zijn heel blij hier te zijn.’

Kenworthy en Macdonald verschenen in de studio van de Today show in New York, samen met moederhond Mama en puppies Jake en Mishka. De emigratie van de honden naar de VS werd erg moeilijk gemaakt, vertelden ze. Zo bemoeide een plaatselijke politicus zich ermee, die de honden eerst niet wilde vrijgeven.

‘Terwijl ik in Sotsji was, werden de honden ergens anders vast gehouden’, zegt Macdonald. ‘Het duurde te lang, twee van de dieren zijn helaas overleden.’

Kenworthy hoopt dat door zijn beslissing om de honden te adopteren aandacht wordt geschonken aan het lot van zwerfhonden in Rusland en dat er asiels worden gebouwd. In de Verenigde Staten kreeg zijn actie in ieder geval veel aandacht: veel mensen vertelden dat ze een donatie hadden gegeven aan Humane Society International of besloten hadden zelf een hond uit een asiel te adopteren.

Bekijk de uitzending van de Today show hier.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde