Helaas zijn er veel dierentuinen die strijden om de titel “meest vreselijke dierentuin op aarde”. In de dierentuin “des doods” van Soerabaja in Indonesië stierven zeker honderd dieren. En Kharkiv Zoo in Oekraïne kampt met een dramatisch voedseltekort voor de dieren.

Bruine beer achter tralies Oekraïne dierentuin
Foto: Vier Voeters

Gelukkig heeft de dierentuin in de Kroatische stad Split eindelijk haar poorten gesloten.  Het park werd door toeristen gezien als de ‘ergste dierentuin in de wereld’. Verschillende bezoekers uitten hun ongenoegen op diverse websites, waaronder Tripadvosor: “Deze dierentuin is schandalig. Ik begrijp niet waarom hij nog geopend is. Al met al een verschrikkelijke ervaring”. “Het is afschuwelijk”, aldus enige uitspraken van bezoekers van deze dierentuin.

Ook de Kroatische krant Jutarnji List wijdde een artikel aan de leefomstandigheden van de dieren. Daarin werd geschreven over de vieze kooien en de slechte condities.

Dieractivisten zijn al jaren bezig dit dierenpark gesloten  te krijgen. “Beren leven in kleine betonnen ruimtes. Tot voor kort zaten er vijf wolven zo dicht op elkaar dat zij elkaar de hele tijd aanvielen”, zegt één van de leiders van de dieractivisten.

Nu is het moment dan daar. De dierentuin wordt omgetoverd tot een recreatiepark, een speelplaats voor kinderen en een botanische tuin. Voor de dieren wordt een ander onderkomen gezocht.

Bron: De Morgen©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven