Een Bengaalse tijger, ernstig vermagerd, stierf afgelopen week aan een longontsteking in de dierentuin van Soerabaja in Indonesie. Een maand geleden stikte een leeuw in dezelfde dierentuin in zijn eigen kooi. De kop van de 18-maanden oude Michael was vast komen te zitten tussen stalen kabels, volgens het dagblad The Jakarta Post. Toen de politie onderzoek verrichtte was het lichaam nergens meer te bekennen. Nu blijkt dat er in de betreffende dierentuin sinds afgelopen zomer zeker honderd dieren zijn gestorven.

doods
Foto via Facebook Shut down Surabaya Zoo

De dierentuin is met ruim 3.400 inwoners de grootste dierentuin van Indonesië en staat bekend als de ‘Dierentuin des doods’. Nog geen week voor het overlijden van leeuw Michael is er een gnoe gestorven aan een maagprobleem terwijl de dierentuin beweerde dat het natte weer de oorzaak was. In 2013 overleed een giraf in deze dierentuin, waarna er 18 kilo aan plastic in zijn buik gevonden. Een tijger leed aan een rot spijsverteringskanaal nadat het dier regelmatig vlees kreeg waarin het gevaarlijke gas formaldehyde zat.

De voorzitter van de Indonesische vereniging voor dierentuinen, Tony Sumampau, blijkt een belangrijke rol te spelen bij de misstanden in de dierentuin. Sumampa beheert meerdere private safariparken en zou gezonde dieren uit de dierentuin hebben overgebracht naar deze private parken.

Tientallen petities zijn al gestart om de dierentuin te sluiten, dit heeft wereldwijd honderdduizenden handtekeningen opgeleverd. Ook is er een Facebook-pagina opgericht: Shut down Surabaya Zoo.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl