Al eerder schreven we over Kots Kaal Pato. Door middel van het slaan met stokken tegen piñata’s wordt Zalige Bartolo Longo geëerd om het regenseizoen te versnellen. De piñata’s zijn niet zoals gebruikelijk gevuld met snoep maar met levende dieren. Kinderen gaan op straat op zoek naar dieren als buidelratten en leguanen om de piñata’s mee te vullen.

Buidelrat
Buidelrat | Foto: Pixabay

Het hoogtepunt van het festival is wanneer de eenden tevoorschijn worden gehaald en aan hun poten levend aan een houten constructie worden opgehangen. De inwoners van Citilcum strijden erom wie er het eerst bij de eend is, wie de kop er weet af te rukken is de winnaar.

Gelukkig komt er aan deze gruwelijke traditie van zo’n honderd jaar oud waarbij dieren meedogenloos worden gedood een einde. Dankzij protesten heeft de Mexicaanse gemeente Izamal waar Kots Kaal Pato plaatsvindt in samenwerking met de lokale katholieke kerk en dierenbeschermingsorganisaties besloten om een einde te maken aan het stukslaan van levende dieren die zitten opgesloten in een piñata. Felipe Marquez, dierenbeschermings-expert voor Humane Society International laat weten:

“We zijn blij dat dit zogenaamde feest eindelijk voorbij is. Er is geen excuus, cultureel of religieus, om deze schandalige en inhumane praktijken nog verder doorgang te laten vinden. Evenementen zoals Kots Kaal Pato moedigen dierenmishandeling aan en beschadigen daardoor het imago van Mexico. We blijven werken met de ambtenaren van de Izamal gemeente om te verzekeren dat het einde van dit festival definitief is.”

Het festival zal nog wel worden gehouden, maar er zullen geen dieren meer worden mishandeld en gedood. Het was geen makkelijke taak om aan een lange traditie een einde te maken. Mexico laat met deze beslissing zien dat zij op weg is naar een meer humanere samenleving.

Bron: One Green Planet ©PiepVandaag.nl Lianne Raat