De pinguïn uit dit verhaal werd in 2007 opgevangen in het International Antarctic Centre in Christchurch, Nieuw-Zeeland. De vogel was verstrikt geraakt in een vislijn waardoor hij een pootje verloor. Jarenlang wist hij zich met pijn en moeite te redden op een poot, maar dankzij moderne techniek is die tijd gelukkig voorbij.

3D-printer
Bagpipes met zijn 3D-pootje | Foto: screenshot video Stuff.co.nz

Het was een Schotse dierenarts die de pinguïn verzorgde toen deze in 2007 in Nieuw-Zeeland werd gevonden, en daarom kreeg het dier de naam Bagpipes (doedelzak). Het was voor de pinguïn erg moeilijk om te wennen aan het gemis van een poot, en de meest gewone dingen vielen hem zwaar. Zo kon hij nog wel zwemmen, maar om uit het bassin te komen moest hij halsbrekende toeren verrichten, waarbij hij zijn hele lijf en snavel gebruikte.

Boefje
Ook lopen, het kenmerkende gewaggel van pinguïns, was er niet meer bij. Maar omdat zijn poot niet volledig tot aan de romp was geamputeerd ontstond het idee om een prothese te maken, zodat Bagpipes weer een kans zou krijgen om zich normaal voort te bewegen. Verzorger Mal Hackett van het International Antarctic Centre in Christchurch:

“Hij is een boefje met een zachte inborst. Het moeilijkst van alles was om hem rustig te houden om zijn gezonde pootje te scannen.”

Passen
Met behulp van de 3D-printer werd de prothese gemaakt. Het duurde zo’n 30 uur eer het eerste prototype af was, waarna er nog meer gemaakt werden met andere maten en vormen en er gepast kon worden. Aanvankelijk ging Bagpipes een aantal keren plat op zijn snavel, maar het was duidelijk zichtbaar dat hij ook merkte voor het eerst in 9 jaar weer in balans te kunnen staan. Er was in die jaren wel geëxperimenteerd met kunststof hulzen om zijn stomp om hem enige ondersteuning te geven, maar dat waren slechts surrogaatoplossingen.

Het nieuwe pootje is gemaakt van plastic en heeft een rubberen bevestiging om zo goed mogelijk vast te blijven zitten om het stompje van de geamputeerde poot. Laten we hopen dat Bagpipes snel went aan zijn prothese.

Bekijk hieronder een kort filmpje over Bagpipes:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel