Staatssecretaris Bleker heeft deze week laten weten dat hij een grens wil stellen aan de groei van het aantal megastallen. Dat klinkt natuurlijk heel goed totdat je zijn plannen leest.

Megastal
Megastal varkens

Van Bleker mogen er 240.000 kippen in een schuur worden gehouden. Enig idee wat er gebeurt als daar vogelgriep uitbreekt?

En wat te denken van het antibioticagebruik. Bij zulke grote aantallen dieren gaan ze echt niet kijken of een kip misschien iets onder de leden heeft. Nee hoor, gewoon antibiotica met kilo’s tegelijk over de dieren uitstrooien, dat is de oplossing.

Meer dan 75 % van de Nederlandse bevolking vindt 120.000 kippen in een schuur al veel te veel. Voor de staatssecretaris is het dubbele daarvan aanvaardbaar.

76% van de Nederlandse bevolking vindt ook dat het houden van 7500 varkens op één bedrijf te veel is. Bleker zegt 10.000.

Ik vraag me in alle eerlijkheid af wat wij, de Nederlandse bevolking nog in de melk te brokkelen hebben. Megastallen zijn een gevaar voor de volksgezondheid, het milieu en een ramp voor de dieren. En toch gaan altijd weer die korte termijn economische belangen voor.

We gaan nog even verder… Over koeien zegt Bleker dat 500 in de stal geen enkel bezwaar is. Die dieren komen nooit meer buiten en daarbij is dat aantal ongeveer 6 keer groter dan bij een normaal gezinsbedrijf. Deze kleine boeren kunnen dus ook allemaal inpakken als een dergelijke megastal in de buurt wordt gebouwd. Het is meedoen aan deze wedloop of stoppen en dat stoppen doen dan ook zo’n drie boeren per dag.

En hoe zit het met die bedrijven die op de valreep nog even een vergunning hebben gekregen om uit te breiden. Denk aan de gigastal in Horst aan de Maas. Daar mogen alleen al 1,3 miljoen kippen straks een kort en miserabel leven gaan leiden of moet ik zeggen lijden. Daar is geen grens te bekennen!

Nog eens Bleker. Nou ja, niet helemaal. Via Twitter kwam ik namelijk het volgende bericht tegen. “Bijenplaag op Blekerpad”. Hoe ironisch kun je het hebben.

Ik moet daar stilletjes toch een beetje om lachen. Niet voor de fietsers die meer dan anderhalf uur last hebben gehad van de duizenden bijen die hun koningin zijn gevolgd, maar het feit dat dit nu precies op het Blekerpad gebeurd. Die Henk, zo blijf je natuurlijk wel in de publiciteit zelfs als je de politiek al bijna verlaten hebt.

Gelukkig was de overlast maar van korte duur omdat de bijen zich nestelden rond de koningin met de bedoeling haar warm te houden. Dat is toch wel weer bijzonder.

Uiteindelijk is de koningin gevangen en in een nieuwe korf geplaatst. De bijen volgen dan volgens imker Roef Werkman vanzelf.