Regelmatig is er nieuws over dieren die worden onderschept door de douane. Zoals het bericht over een Belg die 42 vogels in kleine doosjes in zijn koffer smokkelde. Of de 200 vogelspinnen die in kleine bakjes en buisjes waren verstopt tussen de kleding en schoenen.

Minder bekend is wellicht dat de douane ook enorm veel producten gemaakt van dierlijke materialen en dergelijke in beslag neemt. Soms weten mensen niet wat ze precies hebben meegenomen, maar vaak ook is het gewoon boze opzet.

Ik mocht een ochtend meekijken bij de douane op Schiphol en dat was enorm interessant en triest tegelijk. Kasten vol met tassen gemaakt van slangenleer. Schoenen gemaakt van krokodil. Hele opgezette dieren als kleedje voor op de grond of als versiering voor aan de muur.

Zo is er een geprepareerde lynx in beslag genomen, waar de haakjes om het dier aan de muur te bevestigen al aan vast zaten. Beeldjes gemaakt van ivoor. Een soort stok omwikkeld met een apenvachtje. Veel koralen en schelpen. En wat de denken van een shawl gemaakt van de wol van een lama. Leek in eerste instantie nog het minste erg van alles wat ik had gezien, totdat ik hoorde dat dieren hoog in de bergen leven waar het ijskoud is. Na het scheren worden ze zo weer de berg op gekieperd om vervolgens dood te vriezen. Voor zo’n shawl betaal je dan 15.000 euro.

Wie wil die spullen waar zo’n ellende aan kleeft nu hebben zou je denken? Heel wat mensen dus blijkbaar.

Karen Soeters met neushoornhoorn
Neushoornhoorn | Foto: Brigit Oele

Dieptepunt vond ik de hoorn van een neushoorn. Toen ik die vasthield werd ik emotioneel. Zo’n prachtig groot en trots dier. Met uitsterven bedreigd omdat mensen ze afslachten voor hun hoorn. In Zuid-Afrika alleen al werden vorig jaar 668 neushoorns gedood door stropers.

Zo verschrikkelijk. De mensen die zo iets smokkelen weten natuurlijk heel goed dat dit illegaal is.

En het advies voor iedereen die straks op vakantie gaat en in dat leuke winkeltje of dat lokale marktje iets ziet waarvan het niet geheel duidelijk is of het nu van een dier gemaakt is of niet. Gewoon NIET kopen!

Knittens

Knittens
Nicole van Gemert en Dj Wannabeastar met knittens | Foto: Yo de Boer

Wat iedereen vooral wel moet kopen zijn knittens. Een geweldig mooie actie van de Dierenbescherming waar Loretta Schrijver en ik eerder aandacht aan besteedden in Koffietijd.

Maar liefst 7.000 unieke exemplaren zijn er inmiddels met veel liefde gemaakt.

Nu worden de knittens te koop aangeboden in zogenaamde “Pop-up Asielen“. De opbrengst komt geheel ten goede aan de opvangcentra van de Dierenbescherming.

Ik was bij de opening in Amsterdam en daar was het niet alleen heel druk en gezellig, de verkoop van de knittens liep ook als een trein.

Super geslaagde actie dus!

Pop-up Dierenasiel Apeldoorn, winkelcentrum Oranjerie, open tot vrijdag 5 juli.

Pop-up Dierenasiel Amsterdam, Ferdinand Bolstraat 182, open tot en met vrijdag 5 juli.