Voorstanders van de zwanenjacht in Zuid-Holland gebruiken vaak het argument dat de zwanen ‘beheerd’ worden. Gebeurt dat niet dan vormen ze een plaag die veel schade aan gras en landbouwgewassen aanricht. Maar uit een lang uitgesteld onderzoek van Alterra blijkt dat na een verbod op het zwanendriften en de zwanenjacht in het Groene Hart geen zwanenplaag te verwachten valt, simpelweg omdat ze niet in grote groepen leven.

zwanenplaag
Foto: Pixabay

Zwanen leven in relatief kleine families en hebben een vrij groot territorium van vele hectaren, waarbinnen ze geen vreemde zwanen accepteren. Komen die toch over de grens, dan zal de eigenaar van het territorium de indringer met veel geblaas en gesis wegjagen. Hierdoor is het aantal zwanen per oppervlakte poldergebied veel lager dan van bijvoorbeeld ganzen, die wel in grote groepen leven. Bovendien is er een berekening te maken bij hoeveel dieren het gebied van nature ‘verzadigd’ is met zwanen. Hierbij wordt rekening gehouden met het aanbod van broedmogelijkheden, graslanden, water en bebouwing.

Geen sterke toename
Met het aankomende officiële verbod op het zwanendriften kreeg onderzoeksbureau Alterra de opdracht om te kijken naar de gevolgen voor de aantallen zwanen en of er een plaag te verwachten valt. Maar dit veelgehoorde argument wordt in het rapport tegengesproken. Onderzoeker Alex Schotman:

“Volgens tellingen van Sovon zitten er gemiddeld zo’n 3700 knobbelzwanen in het gebied, waarvan een kwart tot de helft jongen voortbrengt. Deze omvang van de bestaande populatie is ongeveer gelijk aan de draagkracht van het gebied. Bij een verbod op het zwanendriften valt dus geen sterke toename van het aantal zwanen te verwachten.”

Zodra de ‘draagkracht’ van het gebied bereikt is zullen de overtollige zwanen het gebied verlaten en geen verdere ‘schade’ aanrichten.

Schade valt mee
De economische schade die knobbelzwanen aanrichten wordt voor heel Nederland geschat op 73.000 euro per jaar (2015). Voor alleen het Groene Hart is de schade dus niet zo groot als vaak wordt gesuggereerd. Het gaat hierbij vooral om schade aan grasland, want de zwaan is een (water)planteneter.

In de provincie Zuid-Holland geldt een afschotregeling voor zwanen, die uitgaat van beheer van de aantallen om een plaag te voorkomen, en bij klachten over schade. Deze redenatie wordt door het onderzoek van Alterra feitelijk weerlegd, waardoor een algeheel einde van de zwanenjacht in Zuid-Holland een logische conclusie zou zijn.

Saskia van Rooy
Eén van de grote critici van de jacht op zwanen in het Groene Hart, dierenarts Saskia van Rooy, heeft beeldmateriaal gepubliceerd waarop ze openlijk wordt bedreigd door een gemeenteambtenaar uit Stolwijk. Zij is op dat moment het werk van zwanenjagers aan het filmen vanaf de openbare weg, maar daar wil de man, broer van een fanatiek jager, niets van weten. Het is de zoveelste in een lange reeks bedreigingen aan het adres van Saskia van Rooy, die regelmatig ziet hoe zwanen op beestachtige manier worden mishandeld door de jagers voor het oog van de camera.

Foto: screenshot video Saskia Van Rooy
Foto: screenshot video Saskia Van Rooy
piepvandaag-bedreiging Saskia van Rooi 1
Foto: screenshot video Saskia Van Rooy
piepvandaag-bedreiging Saskia van Rooi 3
Foto: screenshot video Saskia Van Rooy

Bekijk de beelden via onderstaand bericht op facebook:

zwanen groene hartVIDEODierenarts/zwanenbeschermer Saskia van Rooy opnieuw bedreigd door ambtenaar gemeente Krimpenerwaard, op openbare weg. Bekijk de volledige video: http://regio.tpo.nl/2016/03/15/ambtenaar-gemeente-krimpenerwaard-bedreigt-dierenarts-wegens-filmen-op-openbare-weg/

Geplaatst door ThePostOnline op dinsdag 15 maart 2016

 

De uitkomst van het rapport van Alterra is via deze link te lezen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel