In Madrid, Spanje, vond 11 maart het gala Rock in Vega plaats, waar Spaanse beroemdheden een prijs kregen voor hun inzet en steun om een einde te maken aan wrede feesten met stieren en stierengevechten. Het evenement werd georganiseerd door het platform La Tortura no es Cultura (marteling is geen cultuur) waar ook CAS International deel van uitmaakt.

Spaanse beroemdheden
Wrede feesten met stieren | Foto: Pixabay

Het is de eerste keer dat publieke figuren, gemeenten en organisaties die niet behoren tot de anti-stierenvechtbeweging een prijs krijgen als erkenning voor hun werk. De genomineerden hebben zich ingezet tegen het stierenvechten en wrede feesten met stieren, waarbij ze een eventuele angst voor de politieke, economische en financiële macht van de stierenvechtlobby aan de kant hebben geschoven.

Uitslag
Meer dan 60.000 mensen stemden uiteindelijk op de genomineerden en dit zijn de resultaten:

–      1ste prijs: de gemeente Guareña, omdat dit de eerste gemeente uit de deelstaat Extremadura is die wrede evenementen met stieren verbood en sinds 2012 de subsidies hiervoor herbestemde voor schoolboeken. Extremadura is een deelstaat waar het lastig is om een einde te maken aan evenementen met stieren.
–      2de prijs: La Sexta, een Spaanse televisiezender die de anti-stierenvechtbeweging steunt door een duidelijke positie in te nemen over wreedheden tegen stieren en het verspreiden van acties tegen het stierenvechten. Andere televisiezenders zwegen over ons werk.
–      3de prijs: Spaanse acteur Dani Rovira voor het publiekelijk opkomen voor dieren en zijn eis aan politici om maatregelen te nemen die nodig zijn om dieren te beschermen.

Anti-prijs
Daarbij werd er nog een zogenaamde anti-prijs uitgereikt aan de politica Esperanza Aguirre,  die zich het meest heeft ingezet vóór het verdedigen van de wrede dood van stieren als vermaak. De politica van de conservatieve partij Partido Popular (PP) die voorzitter is geweest van de deelstaat Madrid, is niet alleen een vervend voorstander van het stierenvechten, ze weigerde ook een burgerinitiatief tegen het stierenvechten in Madrid te bespreken en verklaarde het stierenvechten in de deelstaat Madrid tot cultureel erfgoed. Haar actie leidde uiteindelijk tot de oprichting van het platform La Tortura no es Cultura.

Voor het eerst erkenning
Belangrijke Spaanse beroemdheden (zowel politiek cultureel als muzikaal) waren aanwezig bij het gala. Er werd muziek gespeeld door onder meer de Colombiaanse internationale muzikant Chucho Merchan. Het was een succesvolle prijsuitreiking die voor het eerst in de Spaanse geschiedenis erkenning gaf aan beroemdheden en politici voor hun belangrijke werk om een einde te maken aan het diepgewortelde stierenleed in Spanje.

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.