Nog zo’n honderd honden wachten wanhopig op hulp, op een stuk land in Zuid-Korea waar ze onder schrijnende omstandigheden zijn achtergelaten door hondenslachters. De organisatie Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE), doet een dringende oproep tot financiële steun om deze honden het leven te kunnen redden.

Hanam
200 honden zijn door hondenslachters op een terrein bij de Zuid-Koreaanse stad Hanam opgesloten, waarvan er inmiddels nog 100 aanwezig zijn. Hier worden ze onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. | Foto: © CARE

Hondenslachters die sinds vorig jaar geweerd worden van de beruchte Moran Markt, hebben een nieuwe akelige manier bedacht om aan geld te komen. Ze claimen aanspraak op een stuk land in de stad Hanam, dat onlangs is gekocht door Korea Land & Housing Corporation (LHC). De slachters hebben haastig een aantal omheiningen opgetrokken op het terrein en hier ongeveer tweehonderd honden in gezet. Ze beweren nu dat hun faciliteiten al op het land stonden voordat dit verkocht werd en dat LHC hen compensatie verschuldigd is.

Schurft en vliegen
De honden verkeren in een erbarmelijke toestand. Als ze al eten krijgen van de slachters, is dat voedselafval vol maden en schimmel. Rondom de hekken liggen overal rottende lichamen van dode soortgenoten. De honden die nog leven, zijn vel over been en worden gekweld door schurft en vliegen. Sommige hebben helemaal geen haar meer over. De grond is bedekt met uitwerpselen. CARE:

“Het is zonder overdrijven een levende hel.”

De hulporganisatie heeft inmiddels zo’n honderd honden van het terrein gehaald, beginnend met de dieren die er het slechtst aan toe waren. Maar er is gebrek aan opvangcapaciteit. Vlak voordat deze situatie zich aandiende, heeft CARE een groot aantal honden gered uit twee (nu gesloten) hondenfarms in de buurt van Seoul. Daardoor is de opvang al overvol. CARE is dan ook naarstig op zoek naar plekken om de honden van het LHC-terrein onder te brengen.

Op het terrein liggen ook de lichamen van overleden honden | © CARE

Hoge dierenartskosten
De honderd geredde honden verblijven nu bij gastadressen waar ze de benodigde (medische) zorg krijgen. CARE betaalt de dierenartskosten, die hoog oplopen. Op de website van CARE kun je foto’s zien van opgevangen honden voor en na hun herstel in een pleeggezin.

CARE werkt samen met de gemeenteraad van Hanam om de honden van het terrein te halen. Een bepaling in de dierenwelzijnswet biedt gelukkig mogelijkheid om mishandelde dieren weg te nemen bij hun mishandelaars. LHC helpt CARE tot eind augustus om de honden te voeden.

Leven of dood
Maar de tijd dringt. CARE heeft – na onderhandeling – tot eind september de gelegenheid gekregen om de honden te redden. Hierna zullen eventuele overgebleven honden van het terrein worden gehaald, omdat LHC dan begint met de bouw van appartementen. Deze dieren worden dan naar stadsasielen gebracht, waar hen waarschijnlijk euthanasie wacht. CARE:

“Overweeg alsjeblieft een donatie te doen om deze arme honden te redden, te behandelen en te voeden. Als er ooit een groep dieren was voor wie je steun leven of dood betekende, dan zijn zij het.”

Bron: Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE) ©Animals Today Mirjam Förch