Bij een stadsboerderij in Brussel zijn twee geitjes overleden, doordat bezoekers ze chips en chocolade hebben gevoerd. Voeren van de dieren op de boerderij is niet toegestaan, maar sommige bezoekers trekken zich hier niets van aan en geven de dieren slecht voedsel.

kinderboerderij
Geiten op een kinderboerderij in Brussel zijn overleden door ongezond voedsel van bezoekers | Foto (illustratief): Angelique Lagarde/Animals Today

Geitjes Thelma en Coline van kinderboerderij Le Ferme Nos Pilifs in Brussel zijn ziek geworden nadat bezoekers ze chocola, chips en bedorven sla hebben gegeven. In een week tijd zijn beide dieren overleden.

Boosheid
De medewerkers zijn hier ontdaan en boos over, omdat het bezoekers streng verboden is de dieren eten te geven.

Benoït Seysens, directeur van La Ferme Nos Pilifs:

“Sommige mensen slaan de regels in de wind en denken alleen aan hun eigen plezier. Ze geven de dieren chips, chocolade, wit brood of bedorven sla. Onze geitjes Thelma en Coline werden slachtoffers van deze respectloze daden. Van het voedsel kregen ze een verzuring, gevolgd door een infectie.”

Thelma overleed als eerste door een infectie, daarna Coline.

“Ondanks de inspanningen van onze dierenarts haalde Coline het niet. Ze overleed tot ieders verdriet donderdag. De geitjes verbleven al jaren op onze boerderij. Nu blijft er nog maar eentje over.”

Verbod genegeerd
Op de stadsboerderij leven naast het overgebleven geitje ook ezels, schapen, varkens en kippen. Met geïllustreerde borden wordt aangegeven dat het verboden is de dieren te voeren. De meeste van de 500 gezinnen die wekelijks de boerderij bezoeken, houden zich aan de regels en hebben volgens Seysens het beste met de dieren voor. Maar sommigen hebben maling aan het verbod, wat Thelma en Coline fataal is geworden.

Volgens Seysens informeren medewerkers de bezoekers wel, maar hebben ze niet altijd voldoende overwicht. De stadsboerderij is een sociale werkplaats, waar onder meer mensen met een (mentale) beperking werken.

“Zij hebben soms moeite om mensen terecht te wijzen, want de meest arrogante mensen aanvaarden hun autoriteit niet. Sommigen lachen hen zelfs uit of slingeren beledigingen naar hun hoofd.”

De organisatie denkt er nu over na op welke manier de veiligheid van de dieren verbeterd kan worden, door de regels in de stadstuin nog duidelijker aan te geven.

Voor het overgebleven geitje wordt een maatje gezocht, als de medewerkers het verlies van Thelma en Coline verwerkt hebben.

Bron: HLN ©Animals Today Angelique Lagarde