Zeker 135 grienden en zo’n 22 dolfijnen zijn in korte tijd afgemaakt in de wateren rond de Faeröer. Jaarlijks zijn deze eilanden het toneel van de Grindadráp, waarmee de bewoners van de Faeröer zichzelf keer op keer neerzetten al uiterst wreed.

Faeröer
Opgejaagde grienden slaan in paniek tegen de rotsen | Foto: Sea Shepherd

Ook op de Faeröer is het massaal doden van dieren, in dit geval grienden en dolfijnen, gebaseerd op ‘traditie’, uit een tijd dat de eilandbewoners daadwerkelijk moesten leven van de jacht. Ieder jaar weer zien we beelden van bloederige stranden, waarbij zelfs kinderen aangemoedigd worden om de grienden met scherpe messen te villen. Wie een wrede traditie in stand wil houden zal moeten beginnen met het desensibiliseren van de jeugd, en zo geschiedde.

Fearöer
Beelden van eind juli 2015 toen 200 grienden genadeloos werden afgeslacht bij de Faeröer eilanden | Foto: Sea Shepherd

Geen beperking

De getallen van 135 grienden en 22 dolfijnen zijn gebaseerd op een bericht van 31 juli, dus de verwachting is dat er inmiddels alweer meer dieren gedood zijn. De griendenjacht kent geen beperkingen en vindt plaats in de periode dat de dieren in de buurt zijn om voedsel te vangen; van de vroege zomer tot diep in het najaar. Zolang de dagen lang genoeg zijn en de zee niet is dichtgevroren trekt de vloot erop uit om grienden en dolfijnen te doden.

Faeröer
Een wrede traditie als ‘volksvermaak’ | Foto: Sea Shepherd

Erwin Vermeulen was fotograaf en hoofd werktuigkundige bij Sea Shepherd, en tevens werkzaam bij opvangcentrum Wildlife Waystation. Hij schreef regelmatig over de griendenslachting op de Faeröer eilanden en de dolfijnenslachting bij Taiji in Japan. Klik hier voor een lijst met zijn artikelen over de Faeröer.

©AnimalsToday.nl Bart van Riel