Een van de grootste en meest beruchte hondenvleesmarkten in Zuid-Korea, Moran, gaat toch niet dicht, zoals eerder werd verkondigd. Het enige verschil is dat het doden van de honden voortaan achter gesloten deuren plaatsvindt.

hondenvleesmarkten
De hondenvleeshandel in Azië is een gruwel, gelukkig worden er geregeld dieren gered door zeer betrokken organisaties | Foto: Humane Society International

Uit het zicht
Ondanks eerdere positieve berichtgeving dat de hondenvleesmarkt Moran in Seongnam voor deze zomer gesloten zou worden, blijkt dit niet te gebeuren. Burgemeester Lee Jae-myung zou dit besluit hebben genomen, omdat hij het imago van zijn land wil verbeteren. Voor deze zomer zouden alle huidige vleesstallen, kooien en slachtapparatuur zijn verdwenen. Volgens organisatie Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE) worden de honden voortaan niet meer op de markt gehouden en daar geslacht. De verkoop van het hondenvlees, genoeg voor ongeveer een derde van de Zuid-Koreaanse consumptie, gaat echter gewoon door.

Geen ondersteuning
De overheid gaf eind 2016 aan de huidige 22 hondenvleesverkopers bij het transformeren van hun handel te willen ondersteunen, onder meer op financieel gebied. Ondanks dat sommige handelaren dit best zouden willen, komt het gemeentebestuur volgens CARE deze belofte niet na. Daarnaast zijn meerdere handelaren juist van gedachten veranderd, omdat ze vrezen voor verlies aan inkomsten.

Geen verschil voor dieren
Op de website van CARE schrijft de organisatie:

“Het ontmantelen van de kooien en de slachtapparatuur betekent alleen dat die dingen die ons een onprettig gevoel geven verdwijnen. Het slachten zelf gaat gewoon door, buiten het zicht. Uit het oogpunt van de dieren zelf verandert er niets. Een gevolg hiervan is ook dat er minder toezicht is op hoe de hondenvleesindustrie gerund wordt.”

Voorheen konden kopers uit rijen kooien vol opeen gepropte honden een keuze maken en erbij staan terwijl het dier werd geslacht.

Omdat in Zuid-Korea in 2018 de Olympische Winterspelen worden georganiseerd, en het land internationaal veel kritiek krijgt vanwege het slachten van honden en katten, wordt op hondenmarkten in het hele land steeds minder openlijk geslacht. Dit zal meer achter gesloten deuren plaatsvinden. Hiermee wordt dus niet de oorzaak van de vele protesten aangepakt, de gruwelijkheden vinden alleen niet meer in het zicht plaats.

80.000 honden voor menselijke consumptie
Op de Moran markt in Seongnam worden jaarlijks zo’n 80.000 honden, dood of levend, verkocht.
Rijen met kooien vol honden staan klaar voor kopers die ‘hun’ hond uitkiezen en erbij staan terwijl het dier van hun keuze wordt geslacht.

De honden- en kattenvleesindustrie is extreem wreed. De manier waarop de dieren worden gehuisvest, gemarteld en gedood is onbeschrijfelijk. Ze zitten op elkaar gepropt in kooien en soms worden hun poten afgehakt, omdat het vlees van gemartelde dieren lekkerder zou smaken. Voor deze dieren geen snelle, pijnloze dood als ze worden geslacht: ze worden levend gekookt, opgehangen, geëlektrocuteerd of eerst met een brander bewerkt.

Je hoeft geen Koreaans te spreken om de ernst van deze beelden te begrijpen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Bronnen: mashable, Care  ©AnimalsToday Angelique Lagarde