Een federaal wetsvoorstel dat een einde moet maken aan het lijden van wilde dieren in circussen en voorstellingen in de Verenigde Staten is deze week opnieuw ingediend in het Congres. In 2018 zette New Jersey als eerste staat in de VS de stap met een verbod op het gebruik van exotische dieren in rondreizende shows. Drie staten volgden dit voorbeeld, maar nu is het volgens vele dierenwelzijnsorganisaties én politici tijd voor federale wetgeving, om voor eens en altijd een einde te maken aan deze ouderwetse, barbaarse praktijken. 

Federaal wetsvoorstel voor einde aan lijden wilde dieren in circussen VS
De circustijgers van Ringling Bros. en Barnum & Bailey Circus (2009) | Foto: chensiyuan/Wikimedia

Het wetsvoorstel, de Traveling Exotic Animal and Public Safety Protection Act (TEAPSPA), wordt gesteund door diverse politici, zoals Raúl Grijalva en David Schweikert  van het Huis van Afgevaardigden, en senator Bob Menendez. Tevens vindt het voorstel uiteraard veel bijval van dierenrechtenorganisaties. Zoals Animal Defenders International (ADI), dat al jaren strijdt voor een einde aan het gebruik van wilde dieren in circussen. Volgens directeur Jan Creamer is het de hoogste tijd dat de Amerikaanse politiek hierin stappen zet:

“De Verenigde Staten lopen achter; wereldwijd hebben ongeveer vijftig landen wetgeving als de TEAPSPA, waarin een verbod geldt op exotische en wilde dieren in circussen, al doorgevoerd. Rondreizende circussen kunnen op geen enkele wijze voldoen aan de behoeften van deze dieren. In plaats daarvan worden olifanten aan kettingen gelegd op parkeerplaatsen en leven tijgers, leeuwen en beren in krappe kooien op vrachtwagens.” 

Creamer vervolgt:

“Tevens ondergaan de dieren tijdens trainingen fysiek geweld en elektrische schokken. Deze wet zal dit soort verouderde praktijken in de geschiedenisboeken doen verdwijnen. We roepen dan ook iedereen op om hun leden van het Congres te vragen dit wetsvoorstel te steunen.”

Los Angeles verbiedt gebruik van wilde dieren voor vermaak

Opgesloten en stelselmatig mishandeld

Rondreizende shows kunnen nooit voldoen aan de behoeften van wilde dieren. Opgesloten in krappe kooien, gebrek aan beweging en geen mogelijkheid tot natuurlijk gedrag leidt bij de dieren tot gezondheids-, gedrags- en psychische problemen. Circusdieren worden routinematig onderworpen aan geweld en wrede trainingsmethoden. Ze worden geslagen met zwepen, golf clubs en er worden elektrische schokken uitgedeeld. De dieren leven in een continue staat van stress en angst. Onderzoekers van Animal Defenders International (ADI) hadden de volgende bevindingen bij rondreizende shows in de VS:

  • Bruine beren zitten voor 90 procent van de dag opgesloten in een krappe kooi op de vrachtwagen. Voor de show worden ze aangekleed, gemuilkorfd, gedwongen om motoren te besturen, gedwongen om op hun voorpoten te lopen en om te basketballen.
  • Olifanten staan het grootste deel van de tijd met twee poten aan kettingen vast, waardoor ze amper een stap kunnen zetten. Ze worden in toom gehouden door geweld, met onder meer gebruik van scherpe, ijzeren ‘bull hooks’.
  • Tijgers en leeuwen zitten zo’n 22 uur van de dag opgesloten in kooien, waar ze zich maar net in kunnen omkeren.
    .
Federaal wetsvoorstel voor einde aan lijden wilde dieren in circussen VS
Roep om federaal verbod op wilde dieren in circussen Foto: publiek domein

Roep om federaal verbod

Volgens ADI en vele dierenbeschermingsorganisaties met hen moet dit lijden van exotische en wilde dieren in rondreizende shows stoppen. Toen New Jersey in 2018 als eerste staat een verbod invoerde, volgden Californië, Hawaii en Colorado. Daarnaast zijn er in al meer dan 100 lokale overheden maatregelen getroffen die exotische dierenshows verbieden. Maar volgens ADI moet het federaal geregeld worden, omdat de shows rondreizen door diverse staten en dat het toezicht bemoeilijkt. Volgens senator Bob Menendez (New Jersey) is het tijd voor verandering:

“Het mishandelen van dieren voor zogenaamd vermaak hoort niet thuis in het Amerika van de 21ste eeuw. Het is de hoogste tijd dat het Congres onze federale wetten aanpast om een einde te maken aan de exploitatie van wilde dieren en de ‘Traveling Exotic Animal and Public Safety Protection Act’ doet precies dat. Ik ben er trots op dat New Jersey het voortouw heeft genomen in deze kwestie, maar het is tijd dat we federale wetgeving aannemen die zorgt voor een landelijk verbod op onmenselijke en barbaarse handelingen met dieren.”

Bronnen:

Olifanten roadside zoo in VS leden jaren voor hun dood

#GNvdD: 30 ex-circusolifanten verhuizen naar reservaat

©AnimalsToday.nl