Zo’n driehonderd dode schildpadden zijn gevonden voor de kust van El Salvador, vlakbij Bahía de Jiquilisco. Nooit eerder werd zo’n hoog aantal dode schildpadden aangetroffen in dit gebied. Het Ministerie van Milieu van El Salvador meldde op twitter dat de meeste dieren  in staat van ontbinding zijn.

dode schildpadden
Honderden dode schildpadden in El Salvador | Foto: SteFou! Flickr via Compfight cc

Het is nog onbekend wat de massasterfte veroorzaakt heeft. De autoriteiten zullen in een laboratorium onderzoeken waaraan de schildpadden zijn gestorven. Volgens wetenschappers van de Universiteit van El Salvador zou het kunnen komen door een hoge concentratie van giftige micro-algen in de zee. Tot zover bekend zijn er hoge concentraties van algen gevonden in het gebied waar de dode schildpadden zijn aangetroffen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
In 2013 en 2006 werden in hetzelfde gebied respectievelijk 200 en 120 dode schildpadden gevonden. In beide gevallen was er een hoge concentratie van algen in dit gebied.

In de afgelopen jaren worden steeds hogere concentraties van giftige micro-algen gemeten voor de kust van El Salvador. Mogelijk bestaat er een link met de stijgende watertemperatuur. Als deze trend zich voortzet zou dit zeer nadelige effecten kunnen hebben op het mariene ecosysteem van dit gebied.

Bronnen: La Chispa, La Vanguardia ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer