De Amerikaanse stad Los Angeles gaat het gebruik van wilde dieren voor entertainment verbieden. Dit houdt in dat wilde of exotische dieren niet langer gebruikt mogen worden in circussen, andere wilde dierenshows, tentoonstellingen in openbare ruimten, zoals op de stoep of in parken, en de verhuur voor particuliere feesten en evenementen.

Los Angeles
Zebra’s in circus Krone (2011) | Foto: DirkJan Ranzijn/flickr

De gemeenteraad van de op een na grootste stad van de Verenigde Staten heeft unaniem besloten dit verbod in te voeren. De maatregel is een initiatief van raadslid David Ryu en werd ondersteund door de gehele gemeenteraad. Mede dankzij de inzet van de Humane Society of the United States (HSUS) en de Performing Animal Welfare Society is de nieuwe maatregel aangenomen. Andere steden die vergelijkbare maatregelen in recente jaren hebben aangenomen zijn onder andere San Francisco en verschillende gemeenten in de staten Idaho, Massachusetts, New Jersey en North Carolina.

Olifantenhaken verboden

In 2014 werd het gebruik van olifantenhaken al verboden, waardoor circussen zoals Ringling Bros. besloten geen olifanten meer in hun shows te gebruiken. Deze nieuwe maatregel borduurt daarop voort.

Los Angeles
Olifantenhaken | Foto: muzina_shanghai/flickr

Uit een poll in 2015 bleek dat 69 procent van de Amerikanen zich zorgen maken over het gebruik van wilde dieren in circussen. En volgens een artikel in Forbes in november 2016 zijn de bezoekersaantallen in Amerikaanse circussen de afgelopen 20 jaar gedaald met zo’n 30 tot 50 procent. Wanneer in Los Angeles de nieuwe maatregel ingaat is nog niet bekend.

Bron:

©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor