In Los Angeles is door de gemeenteraad afgelopen woensdag nieuwe regelgeving aangenomen dat het gebruik van een olifantenhaak en andere marteltuigen in reizende circussen verbiedt.

film - olifantenhaak
Olifanten in het circus ©DannyK82

Al jaren is bekend dat het gebruik van de olifantenhaak wreed en verwerpelijk is. Circusproducenten zeggen de werktuigen nodig te hebben om de dieren op een veilige manier aan het publiek te laten zien. Met het verbod op onder andere de olifantenhaak word het circussen onmogelijk gemaakt nog naar de stad te komen.

“We komen niet naar L.A. zonder onze olifanten” aldus Stephen Payne, vice president van Feld Entertainment, het moederbedrijf van Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. “De Aziatische olifant is al 144 jaar het symbool van Ringling Bros. We kunnen ze niet meenemen zonder de door de USDA-goedgekeurde gereedschappen.”

Afgelopen oktober besloot de gemeenteraad al, na het zien van beelden van PETA, om de nieuwe regels in te stellen. Op de beelden is te zien dat de haak werd gebruikt en hoe de dieren hier overduidelijk last van hebben en gestrest zijn.

Deze week werd de regel dus unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Niet alleen olifantenhaken maar ook hooivorken, honkbalknuppels en soortgelijke werktuigen zijn nu verboden om te gebruiken er mag niet mee worden gezwaaid en de olifanten mogen ze ook niet zien.

Helaas duurt het nog tot 2017 voordat de nieuwe regel daadwerkelijk in werking treedt. De overbrugging is bedoeld om circussen de kans te geven om op een andere manier met de olifanten om te gaan of om de dieren uit de show te halen.

Ondanks het feit dat het verbod nog niet direct effectief is zien dierenbeschermers het toch als een overwinning.

“Circussen zijn welkom om naar de stad te komen, maar niet ten koste van het welzijn van olifanten,” zegt Carney Anne Nasser, advocaat van PETA. Ze voegt toe: “Niets weerhoudt het Ringling Bros. Circus ervan om zonder olifanten op te treden.”

Persbericht Wilde Dieren de Tent Uit