Morgen – zaterdag 29 april – wordt de People’s Climate March gelopen in Amsterdam en op vele plaatsen elders in de wereld, om aandacht te vragen voor de huidige klimaatproblemen. Naar verwachting komen in onze hoofdstad duizenden mensen samen om het aankomend kabinet op te roepen te kiezen voor een ambitieus klimaatbeleid. Tijdens de mars lopen verschillende organisaties mee, waaronder Bite Back, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Plant Power en Viva Las Vega’s.

People’s Climate March
Foto: South Bend Voice via Wikimedia

Met de verkiezingen van afgelopen maart is duidelijk geworden dat de Nederlandse burger om een sterk klimaatbeleid vraagt. Vorige week nog kwam het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen, bestaande uit VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SGP, PvdD en ChristenUnie, met een uitgebreid aantal duurzame voorstellen (pdf) voor het nieuwe regeerakkoord.

Veehouderij
Organisaties als Bite Back, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), Stichting Viva Las Vega’s en Plant Power lopen mee vanwege de schadelijke impact van de veehouderij op het klimaat. Alex Romijn van Bite Back:

“Als dierenrechtenorganisatie zien we dat de vee-industrie niet alleen dieren direct raakt, maar ook mede zorgt voor klimaatveranderingen, verlies van biodiversiteit, verspilling van water en voedsel. Om de planeet te redden zal de samenleving daarom moeten omschakelen naar plantaardige voeding.”

De veehouderij wordt gezien als één van de meest vervuilende industrieën vanwege de hoge uitstoot van methaan, een broeikasgas dat gemeten over een periode van 20 jaar een 86 keer sterker broeikaseffect heeft dan het bekendere CO2. Toch wordt dit broeikasgas vaak over het hoofd gezien in alle inspanningen om de opwarming van de Aarde tegen te gaan. De organisaties willen mensen dan ook informeren over hoe zij -door simpelweg te kiezen voor plantaardige voeding- de impact op het klimaat kunnen verlagen, de natuur kunnen behouden en dieren kunnen redden. Pablo Moleman van Viva Las Vega’s:

“Wie het klimaatprobleem wil aanpakken, kan eigenlijk niet om de vee-industrie heen. Nu al draagt die meer dan 14% bij aan alle broeikasgassen en dit aandeel zal alleen maar toenemen als we onze consumptie van dierlijke producten niet terugbrengen. Op het gebied van persoonlijke keuzes is vlees en zuivel laten staan ook het beste dat je kunt doen, veel doeltreffender dan bijvoorbeeld minder autorijden of korter douchen.”

Programma
Vanaf 13.30 uur verzamelen mensen zich op het Museumplein, waar ze kunnen luisteren naar verschillende sprekers, waaronder Freek de Jonge. Na het eerste deel van het programma zal de mars vanaf 15.00 uur worden gelopen via het Weteringcircuit, de Keizersgracht en de Utrechtsestraat om vervolgens via het Weteringcircuit weer terug te komen op het Museumplein, waar het tweede deel van het programma volgt. De dag eindigt om 17.00 uur.

Sinds de ontkenning van de klimaatproblemen door de Amerikaanse president Trump is de wereldwijde klimaatbeweging sterker dan ooit. Niet alleen in Amsterdam komen mensen samen. Ook in New York, Berlijn, Parijs en vele andere steden zal worden gelopen voor een tegengeluid, en staat men op voor het behoud van de planeet.

“To change everything, we need everyone”

©AnimalsToday Esther van der Spek