In Diergaarde Blijdorp zijn gorilla’s en leeuwen besmet geraakt met het coronavirus. Onder meer de bekende gorilla Bokito heeft het virus opgelopen. Volgens Blijdorp zijn de dieren besmet door een medewerker die asymptomatisch was, al is dat nog niet zeker.

Diergaarde Blijdorp
Diergaarde Blijdorp – oude ingang | Foto: Sherpa/Wikipedia

Dat corona echt een zoönose is blijkt weer uit het feit dat zowel dieren als mensen ermee besmet kunnen raken en ziek worden. Volgens Diergaarde Blijdorp vertonen de dieren griepachtige verschijnselen en zijn ze hangerig, hoesten af en toe en hebben minder zin om te eten.

Medewerker Diergaarde Blijdorp

De besmetting heeft zeer waarschijnlijk plaatsgevonden via een medewerker van de dierentuin die geen ziekteverschijnselen had, maar dit is nog niet onomstotelijk vastgesteld. De besmettingen zijn aan het licht gekomen na analyse van uitwerpselen. Als mensapen is het niet gek dat de gorilla’s besmet zijn en ziek worden, want ze lijken genetisch gezien erg op mensen. Van katachtigen is ook bekend dat ze erg gevoelig zijn voor het virus, net als marterachtigen. Op meerdere plaatsen in de wereld zijn leeuwen, tijgers en andere grote katachtigen in dierentuinen besmet geraakt en in een aantal gevallen hebben de dieren dat niet overleefd, al dan niet omdat ze zo ziek waren dat gekozen is voor euthanasie. Zo zijn recent 3 sneeuwpanters in de Lincoln Children’s Zoo in Nebraska (VS) aan de gevolgen van de virusinfectie ten onder gegaan.

Leeuwen en gorilla's Diergaarde Blijdorp hebben corona
Drie sneeuwpanters overleden aan de gevolgen van besmetting met corona | Foto: publiek domein

Vaccinatie?

In Diergaarde Blijdorp gelden sinds de uitbraak van de pandemie de alom bekende maatregelen: mondkapjes dragen, handen wassen en afstand houden. Wetende dat onder meer grote katachtigen erg ziek kunnen worden door het virus, ligt het in de lijn der verwachting dat dierverzorgers regelmatig een (snel)test moeten doen, maar daarover wordt niets gemeld. Ook komt de prangende vraag boven of het niet mogelijk is om (dierentuin)dieren in te enten tegen COVID-19. Onder meer in Rusland zijn vaccins goedgekeurd om in te zetten bij huisdieren en in de VS worden dierentuindieren ook al enige maanden ingeënt, maar die vaccins zijn in de EU nog niet goedgekeurd. In de VS wordt ook gewerkt aan een speciaal vaccin voor apen, maar dat is nog niet beschikbaar.

Bokito
Ook Bokito is besmet met corona | Foto: Maarten Visser/Wikipedia

Uitzieken

In dierentuinen elders in de wereld is gebleken dat vooral dieren met een minder goede conditie dodelijk ziek kunnen worden na besmetting met het coronavirus. Volgens Diergaarde Blijdorp is daar in Rotterdam geen sprake van en is het een kwestie van uitzieken:

“Onze dieren hebben gelukkig een goede conditie en geen onderliggende gezondheidsrisico’s. Daarom verwachten wij dat het ziektebeeld ook bij onze dieren mild zal verlopen.”

De besmette dieren zijn in quarantaine geplaatst en worden niet meer getoond aan het publiek. Diergaarde Blijdorp blijft gewoon open.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR