Gouverneur Phil Murphy van de staat New Jersey (VS) heeft een wet aangenomen die de verkoop van op dieren geteste cosmetica verbiedt. Dankzij deze nieuwe wet zullen heel veel konijnen, cavia’s, muizen en ratten onnodige en pijnlijke tests bespaard blijven.

New Jersey verbiedt op dieren geteste cosmetica
New Jersey verbiedt op dieren geteste cosmetica | Foto: PETA

De nieuwe wet gaat in op 1 maart 2022. Degenen die toch proberen producten te verkopen die op dieren zijn getest riskeren een boete van duizend dollar per transactie. New Jersey is de achtste staat in de Verenigde Staten die dierproeven voor cosmetica verbiedt en de vijfde dit jaar. Californië, Nevada, Illinois, Virginia, Maryland, Maine en Hawaii gingen de staat al voor.
.

#GNvdD: De Amerikaanse staat Maine verbiedt op dieren geteste cosmetica

Onnodig en ineffectief

De aanjagers van de nieuwe wet waren staatssenator Joseph Lagana en staatsraadslid Anthony Verrelli. De wet is unaniem aangenomen in zowel de senaat als de raad van New Jersey en had een lange lijst van namen die de wet steunden. Senator Lagana verklaart:

“Het testen van cosmetica op dieren is niet alleen onnodig en vaak ineffectief, het zorgt er ook voor dat dieren intens lijden. Het is hartverscheurend om je te bedenken wat deze dieren dagen- of zelfs wekenlang moeten verdragen. Deze wet maakt het illegaal om producten die op dieren zijn getest te verkopen in New Jersey, en zal hopelijk bedrijven aansporen om met deze onethische praktijken te stoppen.”

Proefkonijnen | Foto: Wikipedia

Pijnlijke tests

De tests waaraan dieren voor cosmetica onderworpen worden zijn vaak extreem pijnlijk. Chemische stoffen worden op de geschoren huid of zelfs in de ogen van konijnen gesmeerd, waarna de dieren worden geobserveerd voor tekenen van irritatie zoals roodheid, bloedingen of zweren. Stoffen worden bij cavia’s en muizen onder de huid geïnjecteerd of op de oren gesmeerd, om te kijken of er allergische reacties ontstaan. En ratten worden gedwongen om grote hoeveelheden chemicaliën in te slikken, om te bepalen welke dosis uiteindelijk dodelijk is. Er wordt vaak niks gedaan om de pijn te verlichten en de dieren worden meestal gedood aan het einde van deze gruwelijke proeven.

labratjes proefdieren
Ratten worden gedwongen om grote hoeveelheden chemicaliën in te slikken | Foto: PETA

Nieuwe testmethodes

Vicki Katrinak, directeur van Animal Research and Testing for the Humane Society of the United States, legt uit dat de tijd rijp is voor zo’n verbod:

“New Jersey heeft naar de overweldigende publieke opinie geluisterd dat dieren niet zouden moeten lijden om cosmetische producten of ingrediënten te testen. Nu er steeds meer methodes zijn om cosmetica te testen zonder dieren te gebruiken, is er geen ethische verantwoording meer voor het pijn doen van dieren voor onze shampoo, mascara of aftershave.”

Behalve dat het leed van deze dieren van zichzelf al onacceptabel is, zijn deze dierproeven inmiddels ook nog eens verouderd en onnodig. Er zijn tegenwoordig veel modernere testmethodes beschikbaar, zoals methodes gebaseerd op menselijke cellen (organoïden) en computermodellen. Deze testmethodes hebben geen pijnlijke en wrede uitwerking op dieren, en zijn ook nog eens sneller, goedkoper, en betrouwbaarder.

dierproeven
Verouderd en onnodig | Foto: AnimaNaturalis

Draagvlak

Ook bedrijven staan massaal achter het verbod op cosmetica die op dieren is getest. Meerdere cosmeticabedrijven die actief zijn in New Jersey hebben hun steun betuigd voor de wet, waaronder Lush, The Herbs and the Bees en US Organic Group. Totaal hebben ruim duizend merken en bedrijven de nieuwe cosmeticawet gesteund.

Bron:

#GNvdD: EP stemt voor toekomst zonder dierproeven

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner