Goed nieuws uit de Verenigde Staten. Maine wordt de zesde Amerikaanse staat die de verkoop van op dieren geteste cosmetica verbiedt.

cosmetica
De Amerikaanse staat Maine verbiedt op dieren geteste cosmetica | Foto: Pixabay

Nieuwe wet

De nieuwe wet die de verkoop van op dieren geteste cosmetica verbiedt werd vorige week ondertekend door gouverneur Janet Mills van Maine. Volgens deze maatregel mogen fabrikanten een cosmetisch product dat op of na 1 november 2021 met behulp van dierproeven is ontwikkeld, niet verkopen of aanbieden. Wanneer de maatregel overtreden wordt, zal dit hoge boetes tot gevolg hebben. Maine is de zesde staat in het land die de verkoop van op dieren geteste cosmetica verbiedt. Eerder deden de staten Californië, Nevada, Illinois, Virginia en Maryland dit al.

Pijnlijke dierproeven

De dieren die gebruikt worden voor deze dierproeven ondergaan pijnlijke testen. Zo worden chemicaliën in de ogen van konijnen gedruppeld en op hun geschoren huid gewreven. Ook bij cavia’s en muizen worden chemicaliën op hun huid gesmeerd om te zien of allergische reacties ontstaan. Ratten worden gedwongen om de chemicaliën in te nemen om te zien wat de “dodelijke dosis” is. Dit zijn een aantal voorbeelden van de pijnlijke dierenproeven die gedaan worden. Van pijnverlichting is zelden sprake en aan het einde van de experimenten worden de dieren gedood, vaak door verstikking of nekbreuk.

Onnodig

Vicki Doudera, vertegenwoordigster van de staat Maine, zei in een verklaring dat het testen van cosmetische producten op dieren niet alleen onmenselijk is, maar ook onnodig. Er zijn voldoende mogelijkheden om bestaande ingrediënten te gebruiken die al een lange geschiedenis van veilig gebruik hebben en dus geen extra testen behoeven. Daarnaast zijn er vele nieuwe, niet-dierlijke testmethoden die het beste van de wetenschap kunnen bieden en, nog belangrijker, dierenlevens sparen. Deze moderne technologieën zijn vaak sneller, goedkoper en betrouwbaarder, en ook hiermee kunnen veilige cosmeticaproducten gemaakt worden.

https://twitter.com/Calicocathy7700/status/1407072579882467331

De organisatie Humane Society of the United States probeert het testen op dieren al vanaf eind jaren 70 aan te pakken. Katie Hansberry, Maine State Director van deze organisatie, is blij dat Maine nu als zesde Amerikaanse staat de wet aanneemt die verkoop van op dieren geteste cosmetica verbiedt. Er zijn zoveel nieuwe methoden om producten te testen, dat het simpelweg niet meer van deze tijd is om dieren pijn te doen voor cosmetica.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop