Een dertigtal Aziatische olifanten, waarvan de meeste een leven als circusolifant achter de rug hebben, mogen binnenkort beginnen aan een nieuw leven in een Amerikaans reservaat. De olifanten kunnen daar in alle rust hun dagen slijten, op een manier die zo dicht mogelijk hun natuurlijke gedrag nadert.

ex-circusolifanten
30 ex-circusolifanten verhuizen naar reservaat | Foto: Pixabay

Amerikaanse natuur- en dierenbeschermingsorganisatie White Oak Conservation vangt de dertig Aziatische olifanten op en is momenteel druk bezig met de inrichting van hun verblijf. De dieren zullen naar verwachting in 2021 worden vrijgelaten in het toevluchtsoord gecreëerd in het noordoosten van Florida door Mark en Kimbra Walter, filantropen en oprichters van de opvang.

Binnen het 17.000 hectare grote White Oak-terrein zullen negen met elkaar verbonden gebieden worden opengesteld voor de olifanten. Deze gebieden hebben een gevarieerde vegetatie en verschillende waterpoelen, waardoor de dieren worden gestimuleerd hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Familiegroepen kunnen er bovendien samen blijven, zodat kalfjes met hun moeder, oudere broers, zussen en zelfs grootmoeders kunnen opgroeien. Ook zal er worden voorzien in hightech apparatuur voor dierenartspraktijken.

https://www.facebook.com/whiteoakwildlife/posts/3470465306337166

Familiewerk

Middels hun organisatie Walter Conservation, beschermt de familie Walter zeldzame soorten, zet zich in voor het herstellen van ecosystemen en de bescherming van natuurgebieden in Noord-Amerika en Afrika. Maar ook is het voor hen belangrijk om toekomstige generaties natuurbeschermers op te leiden en werken ze in de projecten zo veel mogelijk samen met lokale bewoners. Mark Walters verklaart de enorme inzet van zijn familie als volgt:

“Onze familie is toegewijd aan het verbeteren van de levens van individuele olifanten en het overleven van de soort in het wild te verzekeren.”

Hulp nodig

De Aziatische olifant kan de hulp van de familie in ieder geval goed gebruiken. De soort is in het wild serieus bedreigd. “Er zijn nog slechts 30.000 tot 50.000 olifanten over in het wild, in minder dan 15 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied”, aldus Michelle Gadd, die de leiding heeft over de wereldwijd uitgezette beschermingsacties van de familie Walters.

“Waar ze nog wel overleven, worden ze voortdurend bedreigd door stropers, de versnippering- en het verlies van kwaliteit van hun leefgebied en conflicten met mensen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Merel Roks