De Australische staat Victoria overweegt wreedheid tegen dieren in de wet op te nemen als huiselijk geweldsdelict. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar het verband tussen geweld tegen dieren en geweld tegen mensen. Dierenmishandeling wordt daarmee net als huiselijk geweld een misdrijf.

Dierenmishandeling mogelijk huiselijk geweldsdelict in Victoria Australië
Dierenmishandeling mogelijk huiselijk geweldsdelict in Victoria, Australië | Foto: publiek domein

Woensdag diende parlementslid Georgie Purcell van de Animal Justice Party een motie in bij het hogerhuis om de mogelijkheid om dierenmishandeling op te nemen in de Family Violence Protection Act 2008 te onderzoeken. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de relatie tussen dierenmishandeling en geweld tegen mensen.

Geweldsdelict

Met een wetswijziging inzake huiselijk geweld, waarmee wreedheid tegen dieren een misdrijf wordt, zou Victoria het voorbeeld volgen van de aangrenzende staat Nieuw-Zuid-Wales. Daar werd in 2020 het verwonden en bedreigen van dieren als vorm van intimidatie opgenomen onder de wetgeving van huiselijk geweld.
.

Spaanse experts willen wetswijziging om huisdieren te beschermen tegen gendergeweld

Mishandeling als controle

Daders van huiselijk geweld blijken vaak het bedreigen en dierenmishandeling te gebruiken als vorm van controle over hun partner of over het hele gezin. Uit een lokaal onderzoek is gebleken dat maar liefst 53 procent van overlevenden van huiselijk geweld te maken hadden gehad met een een partner die hun huisdier had verwond of gedood. Zo beschreef de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) in de motie dat daders dieren mishandelen als een methode om hun partner binnenshuis in bedwang te houden en dreigen de dieren te mishandelen, te verwaarlozen of te laten verhongeren als de partner vlucht.
.

Vlucht met dier uit huiselijk geweld nu mogelijk

.
Volgens de RSPCA kiest een op de drie vrouwen ervoor niet te vluchten voor huiselijk geweld uit vrees voor het welzijn van hun huisdieren. Daarnaast zijn dieren vaak niet toegestaan in opvangcentra voor slachtoffers. Jennifer Howard van stichting Safe Pets Safe Family, biedt steun aan slachtoffers van huiselijk geweld met huisdieren in Zuid-Australië. Jennifer Howard:

“Als we de dieren niet tegelijkertijd het huis uit kunnen krijgen, lopen veel van onze klanten gevaar omdat ze vaak later teruggaan naar het pand. Ik heb allerlei vreselijke bedreigingen gehoord van slachtoffers die zeiden dat hun dader hun dieren zou doden of pijn doen als ze niet zouden terugkomen. Het geeft daders een manier van controle tegen slachtoffers wanneer dieren worden achtergelaten. Normaal gesproken zijn dieren voor kinderen hun eerste beste vriend, en als kinderen zich in een gezinsgeweldsituatie bevinden, garandeer ik je dat die huisdieren aan hun zijde staan, ineengedoken en trillend.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools